E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26178
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
7
2
7

Kā tiek dalīta manta, šķirot laulību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2022
Dace

Labdien! Situācija ir šāda: ar vīru jau kādu laiku dzīvojam atsevišķi, un vēlos nokārtot dokumentus par laulības šķiršanu. Ja neskaita sadzīviskas mantas (mēbeles, tehniku utt.), laulības laikā iegādāta automašīna līzingā, bet uz vīra vārda. Mašīnai ir veikta pirmā iemaksa, un katru mēnesi tiek maksāts maksājums. Kā laulības šķiršanas gadījumā šis tiek dalīts? Vai mašīna jāpārdod? Vai vienai pusei kaut kas jāmaksā otrai? Ja par to rakstveidā vienojas, balstoties uz likumu, ka manta tiek dalīta uz pusēm, vai tad laulību var šķirt notārs? Vai tāpat tas jādara tiesā? Zinu, cik izmaksā laulības šķiršana, bet vai šī konkrētā situācija, lai vienotos, rada papildu izdevumus? Ja jā, tad kādus? Ja otra puse nepiekrīt labprātīgai mantas sadalei un šķiršanās notiek tiesas ceļā, tad no viņa tas tiks pieprasīts? Vai arī var būt kādi apstākļi, kad tiesa lemj tā, ka viss paliek vienai pusei? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
21. maijā, 2022

Laulību var izšķirt zvērināts notārs vai tiesa.

Notārs var šķirt laulību, ja abi laulātie vienojas par laulības šķiršanu un ir vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali (Civillikuma 77. panta otrā daļa).

Tas nozīmē, ka laulātie var paši savā starpā vienoties, kā sadalīt kopīgo mantu, piemēram, pārdot mantu un saņemto naudu sadalīt uz pusēm vai vienoties, ka vienam laulātajam tiek visa sadzīves tehnika un mēbeles, savukārt, otram automašīna.

Vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali varat sagatavot paši, bet var arī vienošanās dokumentu sagatavošanu uzticēt notāram, kā arī izmantot notāra mediācijas vadīšanas pakalpojumu, lai mēģinātu panākt vienošanos, kas apmierina abus laulātos.

Zvērināta notāra atlīdzības izmaksas tiek noteiktas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, kuri paredz šādas izmaksas:

  • par laulības šķiršanas lietas vešanu (ieskatīšanās valsts informācijas sistēmās, iesnieguma par laulības šķiršanu taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana, laulības šķiršanas apliecības taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana vai laulības šķiršanas lietas izbeigšana un otra laulātā informēšana par to) – 71,14 eiro (54. punkts);
  • izmaksas par mediācijas vadīšana nosakapēc vienošanās ar personām, kuras izmanto mediāciju, bet ne vairāk kā 100 eiro stundā 54.1 punkts);
  • mantas dalīšanas projekta sastādīšanas izmaksas ir 18,78 eiro, bet, ja dalāmās mantas vērtība pārsniedz 5691 eiro, papildus noteiktajai taksei – 0,3% no dalāmās mantas vērtības, kas pārsniedz 5691 eiro (41. punkts).

Par precīzām izmaksām jūs informēs zvērināts notārs, pie kura vērsīsieties laulības šķiršanas jautājumā.

Vēl gribētu vērst uzmanību uz situācijas aprakstā minēto automašīnu, kas iegādāta līzingā, jo būtisks jautājums ir, vai tā ir laulāto kopējā manta vai arī vīra atsevišķā manta un vai jūsu starpā par to ir strīds.

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu katra laulātā atsevišķā manta ir:

  1. manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  2. priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  3. manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  4. laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  5. manta, ar ko atvietota iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Tomēr tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķā manta, ierakstāms zemesgrāmatā.

Papildus – ja automašīna ir iegādāta līzingā, tad vairumā gadījumā automašīnas īpašnieks līdz līzinga nomaksai ir līzinga devējs (kreditors), tādēļ rīcība ar to ir jāsaskaņo arī ar līzinga devēju.

Savukārt tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu.

Laulība uzskatāma par izirušu, ja nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti.

Saskaņā ar Civillikuma 74. pantu – ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā gadu, tiesa laulību var šķirt tikai tādā gadījumā, ja:

  1. laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu;
  2. viens laulātais piekrīt otra laulātā prasībai šķirt laulību;
  3. viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai attiecīgās prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu.

Tas nozīmē: ja nevarat ar vīru vienoties par kopīgās mantas sadali, tad varat celt prasību tiesā.

Saskaņā ar Civillikuma 109. pantu, dalot laulāto kopīgo mantu, ņem vērā visu laulāto mantu, kas nav atzīstama par viena laulātā atsevišķo mantu, – kustamās un nekustamās lietas ar visiem piederumiem, kā arī laulāto prasījumus un saistības.

Laulāto kopīgā manta dalāma pēc mantojuma dalīšanas kārtības vispārējiem noteikumiem (skatīt Civillikuma 731. pants un turpmākie panti).

Līdz ar to mantas sadale tiks risināta saskaņā ar konkrētiem lietas apstākļiem pēc tiesas ieskata, kā arī ņemot vērā pušu argumentus un pierādījumus.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas