E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26139
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pilsonības atņemšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2022
Olegs

Nesen Saeima pieņēma lēmumu par grozījumiem Pilsonības likumā, kas dod tiesisku pamatu atņemt Latvijas pilsonību kara noziegumus atbalstošām personām, ja tām ir dubultpilsonība. Uz cik cilvēkiem Latvijā šī norma potenciāli attiecas, un ar kādām valstīm tiem ir dubultpilsonība?

A
atbild:
28. aprīlī, 2022

Uz šo jautājumu nav iespējams sniegt precīzu atbildi, jo fakts, ka personai ir dubultpilsonība, nenozīmē to, ka minētā persona automātiski tiek uzskatīta par potenciālo noziedznieku, kurai uz Pilsonības likuma noteiktā pamata varētu tikt atņemta Latvijas pilsonība.

Nav iespējams prognozēt to, cik no personām, kurām ir dubultpilsonība, varētu veikt darbības, kas atbalstītu kara noziegumus. Jebkuras personas veikto darbību iespējamo prettiesiskumu izvērtē valsts drošības iestādes katrā individuālā gadījumā.

Pilsonības likuma 24. panta pirmās daļas 5. punkts paredz, ka Latvijas pilsonību personai atņem, ja tā sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu, vai arī ja persona pati ir piedalījusies šādu darbību veikšanā un Latvijas pilsonības atņemšanas gadījumā šī persona nekļūst par bezvalstnieku. Informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniedz valsts drošības iestādes. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Minētais papildinājums Pilsonības likumā iekļauts, jo iepriekš Pilsonības likumā nebija paredzēts tāds Latvijas pilsonības atņemšanas nosacījums, kas būtu saistīts ar vispāratzītu starptautisko tiesību pārkāpumiem pret citu demokrātisku valsti, kas vienlaikus radītu pastarpinātu apdraudējumu arī Latvijas demokrātiskajai iekārtai un konstitucionālajām vērtībām.

Vairāk par pilsonības atņemšanas regulējumu varat uzzināt šeit.

Šeit ir pieejama informācija par statistikas un citu vispārīgu ziņu saņemšanas iespējām no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (maksas pakalpojumus uz motivēta pieprasījuma pamata).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas