E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26128
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Satiksmes regulēšana ceļu būvniecības laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2022
Uldis Dreimanis

Labdien! Bieži ceļu būvniecības posmos satiksmi regulē dažādi “noformēti” satiksmes regulētāji ar dažādiem “instrumentiem”. Ceļu satiksmes likuma 41. pants nosaka: “(1) Ceļu satiksmi regulē un uzrauga policijas darbinieki un citas likumos un citos normatīvajos aktos tam pilnvarotas personas. (2) Personām, kuras pilnvarotas aktīvi regulēt satiksmi uz ceļiem, kā arī personām, kuras uzrauga satiksmi, jābūt jebkurā diennakts laikā labi saredzamā attiecīgā formas tērpā ar gaismu atstarojoša materiāla elementiem un ar atšķirības zīmi, kā arī tām jābūt klāt dienesta apliecībai.” Ceļu satiksmes noteikumos minēts: “2.26. satiksmes regulētājs – persona, kas regulē ceļu satiksmi un ir pilnvarota to darīt.” Noteikumos par darba vietu aprīkošanu uz ceļiem 20. pantā minēts, ka darbu veicējam ir tiesības regulēt satiksmi. Daži jautājumi: 1) kādai pilnvarai jābūt personai, un kas izdod šo pilnvaru personai, kura var regulēt satiksmi? 2) kādam jābūt formastērpam pilnvarotajai personai, kāda ir atšķirības zīme, kura dienesta izsniegta apliecība, vai ir kāds normatīvs? 3) vai darba veicējam, regulējot satiksmi darbu veikšanas laikā, ir iepriekšminētie nosacījumi? 4) vai var būt darba vietas aprīkojuma shēmas, kurās satiksmes regulēšana paredzēta tikai ar satiksmes regulētājiem? Satiksmes dalībniekiem ir jābūt tiesībām, bet vai satiksmes regulētāj kaut kam ir jābūt?

A
atbild:
27. maijā, 2022

Saskaņā ar  Ceļu satiksmes likuma 41. pantu:

(1) Ceļu satiksmi regulē un uzrauga policijas darbinieki un citas likumos un citos normatīvajos aktos tam pilnvarotas personas.

(2) Personām, kuras pilnvarotas aktīvi regulēt satiksmi uz ceļiem, kā arī personām, kuras uzrauga satiksmi, jābūt jebkurā diennakts laikā labi saredzamā attiecīgā formas tērpā ar gaismu atstarojoša materiāla elementiem un ar atšķirības zīmi, kā arī tām jābūt klāt dienesta apliecībai.

No minētās normas izriet, ka deleģējums satiksmes organizēšanā (t.sk. regulēšanā) primāri ir policijas kompetencē, taču tas neizslēdz arī citu struktūru deleģējumu (kas var būt noteikts normatīvajos aktos) tiesības organizēt ceļu satiksmi (piem. Valsts robežsardze, pašvaldības policija u. c.). Pilnvarojums ir noteikts normatīvajos aktos, un šādā situācijā nav un nav nepieciešamas speciālas pilnvaras (kā atsevišķs dokuments) satiksmes organizēšanai.

 Par Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 2.26. punktā minētā “satiksmes regulētāja” statusu paskaidrojams, ka satiksmes regulēšana uz ceļiem ir deleģēta policijai. Policijas darbinieku formastērpi, atpazīšanas zīmes, dienesta apliecības paraugs u. c. ir noteikti Ministru kabineta 2019. gada 1. oktobra noteikumos Nr. 464 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpa un atšķirības zīmju aprakstu”.

Ceļa remonta posms, kurā organizē ceļu satiksmi, ir būvobjekts, kurā satiksmes organizēšanu veic būvdarbu veicējs. Kā tas noteikts Noteikumu par darba vietu aprīkošanu uz ceļiem 20. punktā, darbu veicējam ir tiesības regulēt satiksmi darbu veikšanas laikā, ja rodas neparedzēti apstākļi, kurus ar darba vietas aprīkojuma shēmā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem nav iespējams nekavējoties novērst (piemēram, maiņvirziena kustības optimāla organizēšana sastrēgumu stundās, īslaicīgu apbraukšanas virzienu norādīšana gar kādas tehnoloģiskas operācijas vietu). Darbu veikšanu un satiksmes organizēšanu uz ceļiem (satiksmes regulētājs) nodrošina būvdarbu veicēji, un tiem nav saistoši tie paši tiesību akti, kas policijai vai līdzīgām (pilnvarotām) organizācijām, kas regulē ceļu satiksmi.

Satiksmes izmaiņas (organizēšana) ir saskaņojamas ar VAS “Latvijas Valsts ceļi”. Satiksmes organizācijas personālam ir jānodrošina droša satiksmes organizēšana būvobjektā, par ko ir atbildīgs būvniecības organizētājs. Satiksmes organizētājiem būvobjektā ir jābūt sava darba devēja deleģējumam (var būt iekļauts amata aprakstā vai darba līgumā) šādu darbu veikšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas