E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26126
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Attālinātā darba veikšanu nosaka ar grozījumiem darba līgumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2022
Diāna

Labdien! Vēlējos noskaidrot Darba likuma normas attiecībā pret strādājošo, kam ir 1,8 gadu vecs bērns. Bērns vesels, apmeklēs bērnudārzu, taču zinu jau tagad, ka būs daudzās slimošanas, slimošanas lapas utt. Esmu vēl pagaidām bērna kopšanas atvaļinājumā, taču oktobrī jāatgriežas darbā. Pandēmijas laikā pierādījās, ka manu amatu vismaz 90% var veikt attālināti. Vai es darba devējam varu lūgt daļēji attālinātu darbu, pamatojoties uz to, ka man ir mazs bērns aprūpē? Un, ja ir šādas normas, kādas tās būtu, Darba likumā?
Ļoti gaidīšu jūsu atbildi un ieteikumus. Paldies.

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Attālinātā darba definīcija ir iekļauta Darba aizsardzības likumā (ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2020. gada 1. jūlijā). Tā noteic, ka attālinātais darbs ir tāds darba izpildes veids, ka darbs, kuru nodarbinātais varētu veikt darba devēja uzņēmuma ietvaros, pastāvīgi vai regulāri tiek veikts ārpus uzņēmuma, tai skaitā darbs, ko veic, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.

Nedaudz vēlāk attālinātā darba regulējums ir nostiprināts arī Darba likuma 76. panta ceturtajā daļā, nosakot, ka darbinieks un darba devējs var vienoties par darba veikšanu attālināti. Šādas izmaiņas atbilstoši Darba likuma 97. pantam tiek noformētas kā grozījumi darba līgumā. Likums paredz, ka darbinieka izdevumus, kas saistīti ar attālinātā darba veikšanu, sedz darba devējs, ja darba līgumā vai darba koplīgumā, kas noslēgts ar darbinieku arodbiedrību, nav noteikts citādi un ar šādu darba koplīgumu netiek samazināts darbinieku kopējais aizsardzības līmenis. Jāņem vērā, ka, veicot darbu attālināti, darba devējs ir tiesīgs darba līgumā noteikt periodisku darbinieka atrašanos darbavietā, ja tā ir nepieciešama uzņēmuma darbības nodrošināšanai. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas