E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26121
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Īres līguma nosacījumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2022
Sindija

Labdien! Vai drīkst izlikt no dzīvokļa māti ar mazu bērnu, dodot tikai dažas dienas? Sākumā lika izvākties nākamajā dienā. Vai tas nav pretlikumīgi? Plus cilvēks atnāk uz dzīvokli un sit pa durvīm, kamēr atver. Un visu laiku kliedz, pat ja tika palūgts nekliegt, īpaši maza bērna klātbūtnē, kurš sabijies un neko nesaprot. Uz jautājumu, kas par iemeslu šim visam, nespēja atbildēt, tikai turpināja kliegt un liek izvākties. Iemesls: tika prasīts, lai uzrāda rēķinu, un tas cilvēku sadusmoja. (Sadusmoja, jo par to mēnesi bija jāaprēķina tikai par nedēļu, jo ievācās dzīvoklī pēdējā nedēļā. Bet rēķinu lika maksāt par visu mēnesi). Kā arī par atkritumiem lika maksāt ne tikai par sevi, bet par vēl kādu, kas dzīvoklī pierakstīts. Diemžēl līgums vēl nebija noslēgts. Bija tikai mutiska vienošanās. Un, ja dzīvoklis ir ļoti netīrs un vajag remontu ievācoties, vai tiešām īrnieks ir atbildīgs par uzkopšanu un remontu? (Otrs iemesls izlikšanai no dzīvokļa, lai gan bija mutiska vienošanās, ka remontu veic par velti, tikai par nepieciešamajiem materiāliem novelk no īres). Plus jāmaksā īre un visi komunālie utt. Dzīvoklis bija jātīra 3 dienas, lai tur varētu dzīvot, īpaši ar mazu bērnu. Aizsprostotās caurules zem izlietnes arī lika pašiem taisīt vaļā un tīrīt. Paliek izvēle: vai nu sedz visu pats, vai tev nav kur dzīvot, jo pašreiz gandrīz visur ir tāda sistēma. Diemžēl nav zināms, kur vērsties, jo dzīvoklis netiek oficiāli izīrēts, bet tagad ir nereāli atrast normālu dzīvokli par normālu cenu, tad cilvēki ir spiesti īrēt pēc izīrētāja noteikumiem. Strīdēties un iet pa tiesām arī vēlmes nav. Varbūt ir kāds likums, pants, ko uzrādīt, lai cilvēks saprot, ka likums tomēr ir jāievēro un īrniekam tomēr ir tiesības. Lai vismaz var panākt kaut kādu vienošanos. Dzīvoklis ir jāatbrīvo līdz svētdienai. Tas ir nereāli.

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo telpu īres likuma 7. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īres līgumu rakstveidā slēdz izīrētājs un īrnieks. Tātad tikai rakstveida īres līgums ir tiesisks pamats īrēt dzīvokli.

Dzīvojamās telpas īres līguma noteikumos var iekļaut arī nosacījumu par uzlabojumiem, tai skaitā remontdarbu, veikšanu dzīvojamā telpā.

Turklāt dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz uz noteiktu termiņu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas