E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26063
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma piešķiršanu nosaka Darba likums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2022
Pauleta

Labdien! 03.11.2021. uzsāku darba attiecības. 08.2022. ir ieplānotas divas atvaļinājuma nedēļas. Sakarā ar to, ka bērndārznieks bieži slimo, sanāk daudz B slimības lapu. Darba devējs paziņoja, ka esot tiesīgs nelaist atvaļinājumā, ja nav nostrādāti vismaz 70% no darba laika kopš pieņemšanas darbā. Nevaru atrast, kur likumdošanā tas būtu sīkāk noteikts. Vai tā ir taisnība?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji darbinieku ikgadējos atvaļinājumus piešķir saskaņā ar Darba likuma regulējumu. To nosaka 149. un 150. pants. Piemēram, ikvienam darbiniekam ir tiesības uz četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu viena darba gada laikā. To piešķir saskaņā ar iepriekš sastādītu atvaļinājumu grafiku, ko vadība apstiprina vai pusēm vienojoties (uz darbinieka iesnieguma pamata). Savukārt Darba likuma 150. panta trešā daļa noteic, ka darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.

Darba likuma komentāros norādīts, ka darba devējs var atteikt atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā, piešķirot to daļējā apmērā, tikai tādā situācijā, ja tas nelabvēlīgi ietekmēs parasto darba gaitu uzņēmumā. 

Jēdziena “nodarbināts” nozīme ir darba tiesisko attiecību esamība, nevis fiziski nostrādāts darba laiks.

Darba devējam nav tiesību piemērot savu kārtību, kas pasliktina normatīvajos aktos noteikto darbinieka tiesisko stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas