E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26016
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba samaksa un svētku dienas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2022
Gita

Labdien! Esmu IeVP amatpersona. Man ir jautājums par to, kā tiek apmaksāts darbs svētku dienā. Dienesta pienākumus pildu no 2016. gada. Ja es neesmu Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības biedrs, vai man ir iespēja saņemt kompensāciju, par darbu svētku dienās, ko saņem arodbiedrības biedri?

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) informē, ka Latvijas Republikas Satversmes 2021. gada 2. decembrī pieņēma spriedumu lietā Nr. 2021-07-01 ar kuru nosprieda:

  1. Atzīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 14. panta sesto daļu, ciktāl tā neparedz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm tiesības saņemt atbilstošu samaksu par darbu valsts svētku dienās (turpmāk – Apstrīdētā norma), par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 107. pantam un spēkā neesošu no 2023. gada 1. janvāra.
  2. Attiecībā uz personām, kuras uzsākušas savu pamattiesību aizsardzību ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem, atzīt apstrīdēto normu, par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 107. pantam un spēkā neesošu no personu pamattiesību aizskāruma rašanās brīža.

No sprieduma rezolutīvās daļas izriet, ka apstrīdētā norma atzīstama par spēkā neesošu no 2023. gada 1. janvāra, savukārt, lai aizsargātu to personu pamattiesības, kuras ir uzsākušas savu tiesību aizsardzību, Satversmes tiesa nosprieda, ka attiecībā uz šīm personām apstrīdētā norma zaudē spēku no pamattiesību aizskāruma rašanās brīža.

Sprieduma rezolutīvās daļas 2. punkts attiecībā uz Pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, kuras nav uzsākušas savu pamattiesību aizsardzību ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem, t. i., kuras nebija vērsušās Pārvaldē ar iesniegumu par labvēlīgā administratīvā akta izdošanu, ar kuru tiktu pārrēķināta darba samaksa un izmaksāta piemaksa par dienesta pienākumu izpildi valsts oficiāli noteiktajās svētku dienās, līdz Satversmes sprieduma spēkā stāšanas dienai, tas ir, 2021. gada 2. decembrim (apstrīdētā norma ir spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim), neparedz piemaksas par darbu svētku dienās par pēdējiem diviem gadiem kompensācijas izmaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas