E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25976
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā aprēķina bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2022
Karina

Labdien! No 2020. gada jūnija līdz 2022. gada janvārim biju ar bērnu dzimšanu saistītajos atvaļinājumos. Janvārī atgriezos darbā, bet tagad firmā, kurā strādāju, notiek samazināšana un cilvēkus atlaiž no darba. Kā tiks aprēķināts bezdarbnieku pabalsts? Jo tagad ir mazs nostrādāts periods. Un vai izmaksas ietekmē tas, ka bērnam nav vēl 2 gadi?

A
atbild:
08. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 109. panta pirmā daļa aizliedz uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā (bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam).

Ja notiek darbinieka skaita samazināšana, Darba likuma 108. panta otrā daļa paredz priekšrocības, ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, palikt darbā tiem darbiniekiem, kuri audzina bērnu vecumā līdz 14 gadiem vai bērnu ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem, kuriem ir divi vai vairāki apgādājamie, kā arī kuru ģimenes locekļiem nav pastāvīga ienākuma.

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz viens gads un obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai Latvijā ir veiktas vai bija jāveic 12 mēnešus 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Laiks, kad saņēmāt bērna kopšanas pabalstu, arī veido apdrošināšanas periodu tiesībām saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Nosakot bezdarbnieka pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un kopējo apdrošināšanas stāžu.

Bezdarbnieka pabalstam kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Un vēl – aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.

Ja 12 mēnešu perioda daļā, par kuru jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, bijis bērna kopšanas atvaļinājums, tad tā dienas tiks izslēgtas no aprēķina.

Bezdarbnieka pabalsta apmēru neietekmē bērna vecums.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju konkrētā situācijā, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas