E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25943
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā aprēķina pabalstus pēc BKA un darbnespējas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2022
Evelīna

Labdien! Jautājums par bērna kopšanas pabalstiem. No 2020. gada septembra esmu BKA. Pirms tam gadu biju nepārtrauktās darba attiecībās. Darbā būtu jāatgriežas vasarā (šķiet, ka jūlija sākumā). Esmu otrā bērniņa gaidībās, un uz visu periodu, kad it kā būtu jāatgriežas darbā, būs slimības lapa, kam sekos otrs BKA no aptuveni 2022. gada septembra vidus. Kādi pabalsti pienāktos ar otro bērnu, kā tie mainītos attiecībā pret pirmā BKA pabalstiem (maternitāte, bērna kopšanas)? Vai arī situācijā, ja, piemēram, pēc otrā BKA darbā neatgrieztos, būtu bezdarbnieka statuss: vai ir kāds periods, kad, dodoties trešajā BKA, saglabātos maternitātes un bērna kopšanas pabalsti?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu noteiks par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga, proti, aprēķinot to no ienākumiem, kurus guvāt, strādājot pirms bērna gaidībām.

Arī vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. Tātad par otro bērnu tiks aprēķināts vecāku pabalsts un tā apmērs salīdzināts ar to, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērnu. Izmaksās apmēra ziņā lielāko.

Ja pēc otrā bērna kopšanas atvaļinājuma nestrādāsiet, bet būsiet bezdarbnieka statusā, arī saņemot bezdarbnieka pabalstu, tas neveidos tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ja būs trešais bērns.

Jo tiesības uz maternitātes pabalstu ir sociāli apdrošinātai sievietei, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (veic sociālās iemaksas) laikā, kad tiek izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jābūt kvalifikācijas periodam: iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pieprasīts maternitātes pabalsts) vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Maternitātes pabalstam ir vēl papildu labvēlīgi nosacījumi. To izmaksā arī sievietei, kura:

  • ir atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma;
  • ir atbrīvota no darba uzņēmuma likvidācijas dēļ ne agrāk kā pirms 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Turklāt sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt vecāku pabalstu, ja viņai par šo bērnu ir piešķirts maternitātes pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas