E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25880
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piespiedu zemes nomas maksa un noilgums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2022
Dina

Dzīvoju mājā, kur jāmaksā piespiedu zemes noma: 6% gadā. Šogad saņēmu lielāku rēķinu par zemes nomu, ar skaidrojumu, ka iepriekšējos gadus netika piestādīta maksa par nekustamā īpašuma nodokli par 2017.–2021. gadu. Vai drīkst piestādīt dzīvokļa īpašniekiem rēķinus 2022. gadā par 2017.–2021. gada nekustamo īpašumu?

A
atbild:
25. martā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1893. pants noteic, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā.

LV portālā ir skaidrots, ka saistību veidus attiecībā pret noilgumu var iedalīt trīs veidos:

  • saistības starp divām fiziskām personām, kas nav komersanti;
  • saistības starp fizisku personu un komersantu;
  • saistības starp diviem komersantiem.

Visgarākais noilguma termiņš tiek piemērots, ja saistības ir starp divām fiziskām personām, kas nav komersanti. Civillikuma 1895. pants paredz: visas saistības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai likumā nav noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Ļoti bieži saistības tiek noslēgtas starp fizisku personu un komersantu. Šādos gadījumos noilgumam piemēro Komerclikuma 406. pantu, kas paredz: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Savukārt Komerclikuma 406. pants noteic, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilguma termiņš skaitāms no prasījuma tiesības nodibināšanas brīža. Gadījumos, kad saistības izpildīšanai jāgaida kreditora uzteikums vai atgādinājums, noilguma termiņš sākas nevis no uzteikuma dienas, bet gan no tā laika, kad kreditoram radusies tiesība uzteikt un kad vispār tāds uzteikums kļuvis iespējams.

Taču jāatceras arī tas, ka likumā noteiktais noilguma termiņš ir imperatīva tiesību norma. To nevar pagarināt, līgumā nosakot garāku noilguma termiņu, taču līgumā puses var noteikt īsāku noilguma termiņu.

Noilgumu var pārtraukt, un tādā gadījumā termiņš sāk tecēt no jauna. Praksē tas notiek tad, ja parādnieks saņem atgādinājumu, pret viņu tiek celta prasība tiesā, kā arī tad, ja parādnieks pats atzīst parādu un to atmaksā noilguma tecēšanas laikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas