E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25873
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādas ir iespējas novērst emocionālo vardarbību ģimenē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2022
Agnese

Labdien! Nezinu, pie kā vērsties un kur lūgt palīdzību. Ar bērna tēvu vairs nespējam sadzīvot. Vīrietis ir tirāns. Bērnu no iepriekšējām attiecībām tiranizē. Gribu mieru sev un laimīgu bērnību bērniem. Gribas aizmukt, bet nav kur. Ienākumi ir ap 350 eiro mēnesī. Mājās audzinu mazu meitiņu. Ar 350 eiro varētu noīrēt tikai dzīvokli. Uzturlīdzekļus par abiem bērniem pieprasīt nevaru, kamēr dzīvojam zem viena jumta. Ko man darīt? Kur vērsties? Tas ir izmisuma sauciens vairāku gadu garumā.

A
atbild:
29. martā, 2022

Labklājības ministrija ir apkopojusi informāciju par pieejamajiem pakalpojumiem no vardarbības cietušajiem. Vairāk par to lasiet šeit. Jums ir arī iespēja vērsties vietējā pašvaldībā ar lūgumu piešķirt dzīvesvietu, izskaidrojot situāciju un pierādot savu ienākumu apmēru. Pamatot savu situāciju ģimenē ir iespējams ar bāriņtiesas atzinumu par situāciju ģimenē. Tādējādi vispirms būtu jāvēršas bāriņtiesā. No vardarbības ģimenē visvairāk cieš bērni. Bērnu tiesību aizsardzība ir noteikta Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Ja bērna tēvs atsakās maksāt uzturlīdzekļus, tad tos maksā valsts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, vairāk par iespēju saņemt uzturlīdzekļus no UGF lasiet šeit.

Visbeidzot, lai nošķirtu varmāku no ģimenes, jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā. Policijas darbiniekam ir tiesības pieņemt lēmumu par nošķiršanu, uzliekot par pienākumu personai, kura rada draudus, atstāt mājokli, kur pastāvīgi dzīvo aizsargājamā persona. Šāds ierobežojums ir spēkā līdz 8 dienām no lēmuma pieņemšanas brīža, un  tas ir noteikts likuma “Par policiju” 12. pantā. Vairāk par šo tematu lasiet skaidrojumā “Turpmāk policija varēs lemt par personas nošķiršanu bez cietušā iesnieguma”.

Krimināllikuma 174. pantā ir paredzēta atbildība par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, kas izraisa psihiskas ciešanas. Šajā gadījumā jums ir jāvēršas ar iesniegumu Valsts policijas tuvākajā iecirknī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas