NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. janvārī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Uzturlīdzekļi
2
74
2
74

Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2022. gadā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gadā minimālās algas apmērs ir pieaudzis par 24%, sasniedzot 620 eiro. Tas nozīmē, ka mainās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Plašāk LV portāla skaidrojumā “Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2023. gadā: pieaug minimālais apmērs”.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs 2022. gadā paliek nemainīgs. Katram no vecākiem ir absolūts pienākums nodrošināt savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz 25% vai 30% apmērā no minimālās darba algas, kas ir saglabāta iepriekšējā gada līmenī – 500 eiro mēnesī. Izmaiņas nav gaidāmas arī valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksas kārtībā, bet, ko, iespējams, der ievērot, – uzturlīdzekļu parādi tiek piedzīti arvien efektīvāk. Kā liecina Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas dati, aktīvi tiek piemērots liegums parādniekiem vadīt transportlīdzekļus. Pērn būtiski pieaudzis iesniegumu skaits par kriminālprocesa uzsākšanu vecākiem, kuri izvairās no savu bērnu uzturēšanas.  

Uzturlīdzekļu apmērs un to saņemšana ir viena no visvairāk meklētajām tēmām LV portālā arī šogad, tāpēc šajā publikācijā vēlreiz piedāvājam īsu ieskatu regulējumā.

Uzturlīdzekļu minimālais apmērs

Civillikuma 179. pants nosaka vecāku – mātes un tēva – pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tas nebeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu vai abiem vecākiem. Turklāt, lai kāds no vecākiem nevarētu apgalvot, ka viņam nav līdzekļu un iespēju gādāt par savu bērnu, atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai – neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu, katram vecākam ir absolūts pienākums nodrošināt bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Tā aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu.

Tā kā 2022. gadā minimālās algas apmērs paliek tāds pats kā līdz šim – 500 eiro mēnesī –, nemainīsies arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs, un tas atkarībā no bērna vecuma ir šāds:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 125 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 150 eiro mēnesī.

Ja vecāku rocība atļauj, uzturlīdzekļu apmēru var noteikt arī lielāku par minimālo. Šim jautājumam LV portālā ir veltīti vairāki skaidrojumi:

Izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda 2022. gadā

Lai valsts spētu turpināt nodrošināt uzturlīdzekļus visiem bērniem, kuru viens vai abi vecāki kādu iemeslu dēļ to nedara (2021. gada decembrī Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija ar uzturlīdzekļiem nodrošināja 38 171 bērnu), jau trešo gadu valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs nav piesaistīts minimālās algas apmēram. Tas nozīmē, ka valsts maksāto uzturlīdzekļu summa nemainās un ir konstanta summa neatkarīgi no tā, vai valstī tiek palielināta minimālā alga.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 616 “Noteikumi par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” ietvertajiem nosacījumiem no fonda arī 2022. gadā izmaksā:

  • 107,50 eiro mēnesī katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai (bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vecāku savstarpējās vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto);
  • 129 eiro mēnesī katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību (bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto).

Pandēmijas ietekme nav jūtama

Kā LV portālam norādīja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis, Covid-19 infekcijas izplatība un ar to saistītie ierobežojošie pasākumi līdz šim nav būtiski ietekmējuši uzturlīdzekļu izmaksu un atgūto uzturlīdzekļu apmēru. Pērn situācija ir pat mazliet uzlabojusies.

“2021. gadā ir samazinājies iesniedzēju un bērnu skaits, kuru uzturam izmaksāti uzturlīdzekļi no valsts budžeta līdzekļiem,” informē fonda administrācija. Ja 2020. gadā uzturlīdzekļi tika maksāti 29 083 iesniedzējiem 46 875 bērnu uzturam, tad 2021. gadā – 28 504 iesniedzējiem 45 819 bērnu uzturam.

Attiecīgi samazinājās arī izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs: 2020. gadā bērnu uzturam vecāku vietā tika izmaksāti 56 239 497 eiro, bet 2021. gadā – 55 911 291 eiro. Vienlaikus ir arī palielinājies no parādniekiem regresa kārtībā atgūto uzturlīdzekļu apmērs: 2020. gadā tika atgūti 12 484 627 eiro, savukārt 2021. gadā – 14 570 904 eiro –, kas ir par 17% vairāk nekā 2020. gadā.  

Plašāk par tēmu:

Sankcijas pret uzturlīdzekļu parādniekiem

Normatīvie akti paredz noteikt dažādus tiesību ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem, piemēram, transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums; šaujamieroču atļaujas darbības apturēšana; liegums ieņemt noteiktus amatus; aizliegums spēlēt azartspēles u. c.

Iespējams, viens no efektīvākajiem piespiedu mehānismiem negodprātīgiem vecākiem sākt pildīt savas saistības attiecībā pret bērnu ir liegums izmantot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesības.

Pērn lēmums piemērot aizliegumu izmantot autovadītāja tiesības pieņemts trīs reizes retāk nekā 2020. gadā. Kopumā četru gadu laikā, kopš likumā ir paredzēta šāda iespēja, tā piemērota 3511 reižu.

Vienlaikus fonda administrācijas dati liecina, ka ievērojami pieaudzis nosūtīto iesniegumu skaits Valsts policijai kriminālprocesa uzsākšanai par uzturlīdzekļu nenodrošināšanu. Salīdzinot ar 2020. gadu, pērn tas pieaudzis vairāk nekā divas reizes.

LV portāla infografika

Jāatgādina, ka par izvairīšanos no sava bērna uzturēšanas ir paredzēta kriminālatbildība. Krimināllikuma 170. pants paredz, ka par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus bērnus un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Parādnieki aktīvāk slēdz vienošanās

Iepriekšējā gadā mazliet pieaudzis arī to parādnieku skaits, kuri izvēlējušies sadarboties un noslēguši ar fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā turpmāk parādnieks veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, lai apturētu to pieaugumu. Kopumā četru gadu laikā šādu vienošanos noslēguši vairāk nekā septiņi tūkstoši parādnieku.

LV portāla infografika

Noderīga informācija parādniekiem pieejama Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā: https://www.ugf.gov.lv/lv/uzturlidzeklu-paradniekiem.

Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Publikācijas turpinājumā ieskats, kā tiek izskatīti strīdi par uzturlīdzekļiem tiesā.

Labs saturs
74
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI