SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
24. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Uzturlīdzekļi
1
20
1
20

#zinisavastiesības – uzturlīdzekļu bērnam apmērs un to piedziņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Civillikumā visiem vecākiem ir noteikts pienākums aprūpēt un uzturēt savus bērnus. Tomēr dzīvē mēdz gadīties dažādi. Ja vecāku ceļi šķiras, nereti, par vienu no lielākajiem domstarpību iemesliem kļūst jautājums, kā māte un tēvs turpmāk īstenos kopīgu aizgādību, kas ietver ne tikai dāvanas un tikšanās brīvdienās un svētkos, bet arī iesaistīšanos bērna ikdienas finansiālajā aprūpē. Vienkāršiem vārdiem – tam vecākam, kurš ikdienā nedzīvo kopā ar bērnu, ir pienākums dot uzturlīdzekļus, par kuru apmēru vecākiem ir jāvienojas.

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz abu vecāku – gan tēva, gan mātes – pienākumu uzturēt bērnu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli. Tēvam un mātei šis pienākums ir līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Vienlaikus, lai novērstu situācijas, ka kāds no vecākiem var paziņot, ka naudas un iespēju nopelnīt nav un tāpēc uzturlīdzekļu nebūs, šī paša 179. panta piektā daļa paredz gan tēvam, gan mātei, neatkarīgi no viņu spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, pienākumu nodrošināt katram savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Uzturlīdzekļu piedziņas jautājumi ir aktuāli daudziem vecākiem. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka ģimenes ar vienu no vecākiem, kas dzīvo kopā ar vienu vai vairākiem nepilngadīgajiem bērniem, ir izplatītākais ģimenes tips Latvijā (23,6%). Savukārt summas, kas izmaksātas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda to vecāku vietā, kuri kaut kādu iemeslu dēļ uzņemties rūpes par saviem bērniem izvairās vai nespēj, ataino, ka tā ir milzīga sabiedrības problēma. 2020. gadā ar valsts garantētajiem uzturlīdzekļiem tika nodrošināti 46 875 bērni, izmaksājot vairāk nekā 56 miljonus eiro. Kopējais uzturlīdzekļu parāds valstij ir sasniedzis 429 miljonus eiro.

Raidījumā “Uzturlīdzekļu bērnam apmērs un to piedziņa” kopā ar ekspertiem – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktoru EDGARU LĪCĪTI un zvērinātu advokāti DANU RONI – tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kad ir pienākums dot uzturlīdzekļus bērna uzturam?
  • Vai ir iespējamas situācijas, ka uzturlīdzekļi vairs nav jāmaksā, piemēram, ja bērna mamma ir izveidojusi citu ģimeni, bērnam ir mainīts uzvārds?
  • Vai pienākums dot uzturlīdzekļus attiecas arī uz tiem vecākiem, kuriem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības?
  • Vai ir jāmaksā uzturlīdzekļi, ja atklājas informācija, ka bērna bioloģiskais tēvs ir cits vīrietis?
  • Kā saprast Civillikuma 179. pantā noteikto vecāku pienākumu uzturēt bērnu “samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli” ? Kā to nosaka?
  • Ja tiek ņemtas vērā vecāku iespējas maksāt, kāpēc valstī ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs?
  • Vai uzturlīdzekļus var piedzīt neierobežotā apmērā?
  • Vai abiem vecākiem ir jānodrošina vienāds uzturlīdzekļu apmērs?
  • Vai vecāku ieguldījumu vienmēr var aprēķināt naudā? Vai uzturu bērnam var nodrošināt graudā, piemēram, piegādājot pārtiku no lauku saimniecības vai apmaksājot mājokļa īri?
  • Vai dāvanas un kabatas nauda bērnam ir uzturlīdzekļi?
  • Kā rīkoties, ja vecākiem neizdodas vienoties par uzturlīdzekļu apmēru?
  • Kas ir valsts garantētie uzturlīdzekļi un kas tos var saņemt?
  • Cik lielus uzturlīdzekļus vecāks var saņemt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda? Kāpēc šī summa atšķiras no valstī noteiktā minimālā uzturlīdzekļu apmēra?
  • Kas jādara, un kādi dokumenti ir nepieciešami, lai pieteiktos valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšanai?
  • Kā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija var nākt pretī tiem vecākiem, kuri ir nonākuši grūtībās un kaut kādu iemeslu dēļ šobrīd nespēj dot uzturlīdzekļus savam bērnam pat minimālajā apmērā?

Satversmes 90. pants nosaka: “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības.”

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs “Facebook”; “Twitter”; “Youtube” un “Instagram”.

***

UZZIŅAI

Desmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības!” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu un ekspertu skaidrojumiem par tā piemērošanu noteiktās dzīves situācijās. Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā darba līgums, ceļa servitūts, fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām, uzturlīdzekļu apmērs un piedziņa, vecāku un bērna saskarsmes tiesības, mantojuma tiesības, cilvēku ar invaliditāti tiesības, klientu datu drošība, pacienta pilnvara ārstniecības procesā, senlietu kolekcionēšanas regulējums u. c.

Plašāk par projektu: Sācies desmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības!”

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “Youtube” kanālā.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI