E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25868
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas

Kā var izmantot pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2022
Eliza Kalnina Vestone.

Esmu dzimusi 1980. gadā un Latvijā dzīvoju līdz 2008. gadam, apmēram 10 gadus pirms izbraukšanas strādāju algotu darbu, un man no tā Latvijā ir neliels pensijas uzkrājums (2. līmeņa). Es biju sapratusi, ka, pienākot pensijas vecumam, es varētu saņemt pensiju no Latvijas, kas aprēķināta no tām iemaksām, kas veiktas 10 gadu garumā. Tagad es lasu dažādās vietnēs, ka apdrošināšanas stāžam jābūt vismaz 15 gadiem. Vai tas nozīmē, ka manas pensijas iemaksas Latvijā neko nenozīmē? Vai tādā gadījumā ir iespēja vismaz daļu no šīm iemaksām izmaksāt, ņemot vērā, ka Latvijā neatgriezīšos? Manā dzīvesvietā Dānijā var, piemēram, veikt pāragru pensijas fondu izmaksu, ja 50% samaksā nodokļos. Ja līdzīga iespēja ir arī Latvijā, tad es to labprāt izmantotu, jo pretējā gadījumā manas iemaksas vienkārši  “norakstās”.

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Vindele, Fondēto pensiju shēmas administrēšanas daļas vadošā eksperte

Vispirms par tiesībām uz vecuma pensiju un apdrošināšanas stāžu divās vai vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. ES regulējums paredz, ka tiesības pieprasīt pensiju ir no katras dalībvalsts, kurā ir strādāts.  Taču tiesības uz pensiju katra valsts nosaka saskaņā ar saviem tiesību aktiem un kritērijiem (pensijas saņemšanas vecums, nepieciešamais apdrošināšanas stāžs u. c.) Ja vienā ES valstī nav pietiekams apdrošināšanas stāžs, lai būtu tiesības uz vecuma pensiju, ņem vērā arī apdrošināšanas periodu citā dalībvalstī. Pensija netiek piešķirta par tiem apdrošināšanas periodiem, par kuriem cilvēks saņem vai viņam ir tiesības saņemt pensiju no citas valsts. 

Latvijā tiesībām uz vecuma pensiju pašreiz nepieciešams 15 gadu stāžs. No 2025. gada būs vajadzīgi 20 gadi stāža. Tā pašreiz  noteikts likumā “Par valsts pensijām”. No 2025. gada Latvijā pensijas vecums būs 65 gadi.

Par pensiju 2. līmeņa jeb fondētās pensijas kapitālu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Fondēto pensiju shēmas administrēšanas daļas vadošā eksperte Ilze Vindele informē: jebkurš pensiju 2. līmeņa dalībnieks, neatkarīgi no savas dzīves vietas, var novēlēt savu pensiju 2. līmeni uzkrāto kapitālu. To var izdarīt, aizpildot iesniegumu “Pensiju 2. līmeņa dalībnieka izvēlei par uzkrātā kapitāla mantošanu” portālā  www.latvija.lv . Šī izvēle ir spēkā, līdz tiek piešķirta vecuma pensija.

Valsts fondēto pensiju likuma 7. panta 1.2 daļa noteic, ka pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu izmanto tad, ja personai ir piešķirta vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”. Tātad, sasniedzot vecumu, kad pieprasīs vecuma pensiju, pensiju 2. līmeņa dalībniekam uzreiz būs arī jāizdara izvēle, kā viņš vēlas izmantot savu pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu:

  • pievienot pie vecuma pensijas;
  • iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi. Te gan jāņem vērā: ja būs uzkrāts kapitāls, lai to varētu iegādāties. Šobrīd tie ir 2000 eiro.

Ja vecuma pensiju piešķirs, tad attiecīgi varēs arī izmantot pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu atbilstoši iepriekš izdarītajai izvēlei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas