E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25812
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kreditors var vērsties tiesā, ja līgums netiek pienācīgi izpildīts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2022
Arija

Labdien! Man ir parāds “Intrum” 2588 eiro apmērā. Es katru mēnesi maksāju 40 eiro un apsolīju, ka ik mēnesi palielināšu maksājumu. Bet man viņi draud, ka manu lietu gatavo tiesai. Un pēc tam jau izlems, vai nodos tiesu izpildītājam. Vai viņi var to darīt, ja es katru mēnesi veicu maksājumus?

A
atbild:
25. martā, 2022

No Civillikuma 1590. panta izriet: katrai pusei ir pret otru prasības tiesība par līguma izpildīšanu.

Civillikuma 1812. pants noteic, ka saistības izpildījums ir spēkā tikai tad, ja to izdarījusi un saņēmusi persona īstā vietā, īstā laikā un pienācīgā kārtā, bet 1832. pants paredz, ka izpildījums ir vajadzīgs, lai saistības priekšmets būtu izpildīts pilnīgi. Tādēļ kreditoru nevar piespiest saņem ne daļas izpildījumu, ne kādu citu priekšmetu tā vietā, kuru viņam ir tiesība prasīt.

Tas nozīmē: ja jūs nepildāt līgumā noteiktos pienākumus saskaņā noslēgtā līguma nosacījumiem (piemēram, veicat maksājumus mazākā apmērā nekā tas noteikts līgumā) un neesat rakstveidā vienojies ar kreditoru par grozījumiem noslēgtajā līgumā (piemēram, par izmaiņām ikmēneša maksājuma apmērā), tad kreditoram ir pamats vērsties ar prasību tiesā.

Lai mazinātu tiesvedības un attiecīgi arī parāda piespiedu piedziņās iespējamību, ieteiktu jums vērsties pie kreditora un rakstveidā vienoties par līguma grozījumiem (piemēram, par ikmēneša maksājumu apmēru, kas atbilst jūsu iespējām maksāt).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas