E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25798
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Individuālajam uzņēmumam tiesā jāsniedz juridiskas personas maksātnespējas pieteikums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2022
BAIBA

Labdien! Esmu bezdarbniece jau vairākus gadus veselības dēļ, bet man kopš 1996. gada pieder individuālais uzņēmums (IU), taču es kādus 10 gadus noteikti neveicu nekādu uzņēmējdarbību un negūstu nekādu peļņu. Vēlos visu sakārtot un uzsākt IU likvidācijas procesu. Ir liels nodokļu parāds VID (ap 4500 EUR). Parādu samaksāt nevaru, man arī nepieder nekādi īpašumi vai naudas uzkrājumi, no kā segt parādu. Vai es varu uzsākt likvidācijas procesu un iesniegt dokumentus Uzņēmumu reģistram? Vai, pamatojoties uz likumu, tā kā es nevaru apmaksāt parādu, sākumā man obligāti būs jāsniedz tiesā pieteikums par juridiskās personas maksātnespēju? Un, ja tiesa piešķirs maksātnespēju, tad parāds paries uz mani kā fizisko personu un es varēšu atbrīvoties no parādiem tikai fiziskās personas maksātnespējas procesā, pēc tam, kad ir pabeigts juridiskās personas maksātnespējas process. Jo citādi es nevaru nokārtot ne maznodrošinātas personas statusu, ne citu palīdzību. Ja ir nepieciešams iesniegt tiesā par juridiskās personas maksātnespēju, kā es to varu izdarīt, un cik tas maksā? Paldies! ​

A
atbild:
31. martā, 2022

Ja individuālā uzņēmuma manta nav pietiekama, lai dzēstu nodokļu parādu dēļ, tad individuālā uzņēmuma likvidāciju nebūs iespējams veikt, jo likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 21. pants nosaka – ja likvidācijas gaitā atklājas, ka ar likvidējamā individuālā (ģimenes) uzņēmuma un zemnieka vai zvejnieka saimniecības mantu nav iespējams pilnībā apmierināt visas likumīgās kreditoru prasības, īpašniekam, kopīpašniekam vai likvidatoram ir jāziņo par to attiecīgi pārējiem kopīpašniekiem vai īpašniekam un jāiesniedz tiesā pieteikums par maksātnespēju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 8. pantu individuālais (ģimenes) uzņēmums un zemnieka vai zvejnieka saimniecība iegūst juridiskās personas tiesības ar brīdi, kad tie tiek reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, līdz ar to, pastāvot juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm (skat. Maksātnespējas likuma 57. pantu), ir jāuzsāk juridiskās personas maksātnespējas process.

Bet, tā kā individuālā uzņēmuma īpašnieks atbild par sava uzņēmuma saistībām ar visu savu mantu, izņemot to mantu, uz kuru saskaņā ar likumu nevar vērst piedziņu, un ievērojot to, ka Augstākā tiesa (skat. spriedums lietā Nr. SPC-11/16) ir norādījusi, ka fiziskās personas un juridiskās personas maksātnespēja process ir divi patstāvīgi tiesību institūti ar atšķirīgu regulējmu, kuru vienlaicīga norise attiecībā uz vienu un to pašu fizisko personu nav iespējama, tad, pastāvot fiziskās personas maksātnespējas pazīmēm (skat. Maksātnespējas likuma 129. pantu), pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanas var vērsties tiesā ar pieteikumu par fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Juridiskās personas maksātnespējas procesu var uzsākt, iesniedzot rajona (pilsētas) tiesā pēc parādnieka juridiskās adreses atrašanās vietas juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu iesniedz tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā un saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. pantu par parādnieka iesniegto juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu ir maksājama valsts nodeva 70 eiro.

Kā arī saskaņā ar Maksātnespējas likuma 62. pantu juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanas priekšnoteikums ir juridiskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā (šobrīd 1000 eiro) Maksātnespējas kontroles dienesta speciāli izveidotajā kontā.

Vairāk par juridiskās personas maksātnespējas procesu varat uzzināt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas