E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2575
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Kad saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2013
Aleta Kovaļevska

Tulks, saimnieciskās darbības veicējs, šobrīd vēl PVN nemaksātājs, sniedz tulkošanas pakalpojumus: 1. ES PVN maksātājam; 2. ES PVN nemaksātājam vai ES fiziskai personai. Kurā no minētajiem gadījumiem saimnieciskās darbības veicējam ir jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā?

A
atbild:
17. jūlijā, 2013

Saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veiktā pakalpojumu sniegšana par atlīdzību ir ar pievienotās vērtības nodokli apliekams darījums (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5.panta pirmā daļa). Minētā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību (tai skaitā jebkuru ražotāju, tirgotāju vai pakalpojumu sniedzēju darbība, lauksaimnieciskā darbība). Lai noteiktu, kā piemērojams pievienotās vērtības nodoklis sniegtajam tulkošanas pakalpojumam, ir jānosaka pakalpojuma sniegšanas vieta.

Ja iekšzemes nodokļa maksātājs sniedz tulkošanas pakalpojumus citas dalībvalsts personai, kas nav nodokļa maksātāja, pakalpojuma sniegšanas vieta ir  Latvija (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19.panta otrā daļa).

Šajā gadījumā iekšzemes nodokļa maksātājs var uzskaitīt ar nodokli apliekamo darījumu vērtību un nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, līdz sniegto tulkošanas pakalpojumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav sasniegusi 35 000 latu (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmā daļa).

Savukārt, ja iekšzemes nodokļa maksātājs citas dalībvalsts pievienotās vērtības nodokļa maksātājam vēlas sniegt tulkošanas pakalpojumus, tam pirms šo pakalpojumu sniegšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā neatkarīgi no apliekamo darījumu apjoma iepriekšējo 12 mēnešu laikā (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta ceturtā daļa).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas