E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33769
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kas notiek, ja netiek atmaksāts parāds

J
jautā:
02. septembrī, 2024
EL

Sveiki! Man ir aptuveni 15 000 eiro parāds dažādām kompānijām, daži no tiem ir līzings, bet citi ir aizdevumi algas dienā. Kas notiks, ja es nemaksāšu? Pēc cik ilga laika kredītu kompānijas var vērsties tiesā? 

A
atbild:
09. septembrī, 2024

Ja neatmaksāsiet aizdevumu līgumā noteiktajā kārtībā, tad jūsu kreditoriem būs tiesības uzsākt parādu piedziņu, t.sk. vēršoties arī tiesā. Un, ja labprātīgi nepildīsiet tiesas nolēmumu, tad kreditori varēs vērsties pie tiesu izpildītāja piespiedu parāda piedziņas darbību veikšanai. Piemēram, Civilprocesa likums tiesas nolēmuma izpildei paredz tādus piespiedu līdzekļus kā: 

  • piedziņas vēršana uz fizskās personas kustamo mantu (piemēram, transportlīdzekļiem); 
  • piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu (piemēram, dzīvokļa pārdošana izsolē); 
  • piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzināmajiem maksājumiem un citām naudas summām (piemēram, 2024. gada 1. oktobrī stāsies spēkā grozījumi Civilprocesa likumā, kas regulē parādu piedziņai pakļautos ienākumus.  Veicot ieturējumus, parādniekam tiks saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļi 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas, bet ne vairāk kā 50% kopumā).   

Uzreiz jāvērš jūsu uzmanība uz to, ka parāda piespiedu piedziņās gadījumā jums papildus nāksies atmaksāt kreditoram arī tiesāšanās izdevumus un tiesu izpildītāja izdevumus.  

Strīdu risināšanas kārtība un kredioru tiesības uzsākt parāda piedziņu ir noteiktas līgumā, kas noslēgts ar kreditoru. Savukārt tas, cik ātri kreditors vērsīsies tiesā, var būt atkarīgs no konkrētā kreditora prakses (piemēram, var pietikt ar viena maksājuma kavējumu). 

Atgādinām, ka Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.  

Ja jums ir radušās grūtības ar aizdevumu atmaksu, tad būtu ieteicams vērsties pie kreditora un mēģināt vienoties par saistību izpildes kārtību (piemēram, samazinātiem ikmēneša maksājumiem).  

Atgādinām, ka dati par kredīta saistību izpildi/neizpildi tiek uzkrāti un veido jūsu kredītvēsturi, piemēram, Kredītu reģistrā, ko pārzina Latvijas Banka un kas satur ziņas par Kredītu reģistra dalībnieku klientiem un klientu galviniekiem, viņu saistībām un to izpildes gaitu. Tas nozīmē, ka nepienācīga saistību izpilde var apgrūtināt jūsu iespējas nākotnē saņemt aizdevumus, jo kreditori, izvērtējot iespējas izsniegt aizdevumus, ņem vērā informāciju par personai izsniegtajiem kredītiem un to apmaksas vēsturi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas