E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26229
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Vai darba devējs jāinformē par invaliditāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2022
Lāsma

Labdien! Esmu darba attiecībās, bet ilgstoši slimoju, slimošanas laikā ir piešķirta invaliditātes grupa (1). Plānoju atgriezties darbā. Vai drīkstu strādāt, saņemt algu un saņemt invaliditātes pensiju? Vai man jāinformē darba devējs par piešķirto invaliditāti? Vai algas nodokļu grāmatiņā obligāti jāatzīmē, ka ir invaliditāte? Kas mainās, ja atzīmēju vai neatzīmēju? Paldies!

A
atbild:
12. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja invaliditātes pensijas saņēmējs strādā, viņam netiek pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa. Tātad vienlaikus var saņemt gan algu, gan pensiju.

Darba likuma 7. pants (Vienlīdzīgu tiesību princips) noteic, ka tās nodrošināmas bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas – neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem. Vienlaikus ir noteikts: lai veicinātu vienlīdzīgu tiesību principa ieviešanu attiecībā uz personām ar invaliditāti, darba devēja pienākums ir veikt pasākumus, kas atbilstoši apstākļiem nepieciešami, lai pielāgotu darba vidi, sekmētu personu ar invaliditāti iespējas nodibināt darba tiesiskās attiecības, pildīt darba pienākumus, tikt paaugstinātiem amatā vai nosūtītiem uz profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, ciktāl šādi pasākumi neuzliek darba devējam nesamērīgu slogu.

Darba devējam ir tiesības darbinieku sūtīt uz medicīnisko pārbaudi, lai noskaidrotu viņa piemērotību darbam. Darbiniekam sava slimība vai īpašas vajadzības darba devējam iepriekš jāatklāj, ja ir nepieciešami kādi darba vides pielāgojumi, ko citādi darba devējs nezinātu.

Darba likuma 93. pants noteic, ka ziņas, kas par darbinieka veselības stāvokli un profesionālo sagatavotību iegūtas no darbinieka saskaņā ar šā likuma 33., 35. un 36. pantu, darba devējs var izmantot tikai tad, ja uzņēmumā ir nepieciešams veikt organizatoriskus, tehnoloģiskus vai sociālus pasākumus. Darba devējs ir atbildīgs par to, lai minētās ziņas uzņēmumā būtu pieejamas vienīgi tām personām, kuras darba devēja uzdevumā šīs ziņas izmanto attiecīgo organizatorisko, tehnoloģisko vai sociālo pasākumu veikšanai.

Tiesībsarga informācijā par diskriminācija uz invaliditātes pamata norādīts: atšķirīga attieksme atkarībā no darbinieka invaliditātes ir pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja noteikts veselības stāvoklis ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums, kas ir samērīgs ar tā rezultātā sasniedzamo tiesisko mērķi. Piemēram, darbā bruņotajos spēkos, policijā, cietumā vai glābšanas dienestā darba uzdevumu veikšanai vajadzīga atbilstoša fiziskā sagatavotība, lai saglabātu šo dienestu operativitāti.

Tā ir paša darbinieka izvēle, vai norādīt algas nodokļa grāmatiņā ziņas par invaliditāti. Ja darbinieks vēlas, lai darba devējs algai piemēro nodokļa papildu atvieglojumu, kas 1. invaliditātes grupai ir 154 eiro mēnesī, darbiniekam pašam algas nodokļa grāmatiņā ir jāatzmīmē norāde par invaliditāti. Ja darbinieks savā nodokļa grāmatiņā  nesniedz informāciju par invaliditāti, darba devējam nav pamata piemērot nodokļa papildu atvieglojumu. Taču darbinieks par gada laikā nepiemēroto atvieglojumu var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas