E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25736
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņas vēršana uz nekustamā īpašuma daļu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2022
Diana

Labdien! Vai parādu piedziņu var vērst uz māju, kurai ir divi vai trīs īpašnieki? Piemēram, tēvs nomirst, uz mantojumu piesakās sieva un divi dēli. Vienam dēlam ir daudz dažādu parādu. Vai māju var atņemt šī viena dēla parādsaistību dēļ? Uz darba algu jau UGF ir vērsis piedziņu.

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jā, piedziņu uz īpašumu, kam ir vairāki īpašnieki, var vērst, taču pārdota tiks tikai tā īpašuma daļa, kas pieder parādniekam. Piemēram, ja parādniekam pieder 1/3 domājamā daļa no nekustamā īpašuma, tad izsolē tiks pārdota tikai 1/3 domājamā daļa no konkrētā īpašuma.

Civilprocesa likuma 600. panta trešā daļa paredz kārtību arī gadījumiem, ja nekustamajam īpašumam, uz kuru tiks vērsta piedziņa, ir vairāki īpašnieki, proti, tā paredz, ka tiesu izpildītājs atbilstoši attiecīgā zemesgrāmatas nodalījuma norakstam nosūta paziņojumu nekustamā īpašuma īpašniekam, apbūves tiesīgajiem, nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, izņemot tādas dzīvojamās mājas kopīpašniekiem, kura nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, kā arī visiem hipotekārajiem kreditoriem, tajā skaitā personām, kuru labā ierakstīta ķīlas tiesības vai aizlieguma atzīme, norādot, kuras personas prasījuma apmierināšanai tiek vērsta piedziņa uz nekustamo īpašumu, cik liela ir parāda summa un vai parāds nodrošināts ar hipotēku uz attiecīgo nekustamo īpašumu.

Tātad, ja piedziņu vērš uz kāda no kopīpašnieku daļu nekustamajā īpašumā, tad, pirmkārt, piedziņa vēršana tikai uz viņa domājamo daļu, otrkārt, par tiesu izpildītāja veicamajām darbībām piedziņas vēršanā uz nekustamo īpašumu pārējie īpašnieki tiks savlaicīgi brīdināti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas