E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25659
Lasīšanai: 3 minūtes
21
21

Kā rīkoties, ja kaimiņu suns traucē mieru

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2022
Ansis Jirgensons

Situācija ir šāda: īpašumā ir divi suņi. Šie suņi bieži naktīs rej un traucē mūsu un apkārtējo iedzīvotāju naktsmieru. Ir konstatēts, ka riešana saistīta ar to, ka pa naktīm klīst apkārt nepieskatīti suņi un tracina mūsējos. To var konstatēt no rītiem pēc sniegā atstātajām suņu pēdām ārpus sētas apkārt visai īpašuma teritorijai. Lūdzu jūsu rīcību, lai nekārtības pārtrauktu.

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Vispirms situāciju jāmēģina risināt mierīgā ceļā. Risinājums ir jāmeklē dzīvnieka īpašniekam, izprotot iemeslus, kādēļ suns rej, un mēģinot novērst šos cēloņus.

Ja neizdodas sarunas ar dzīvnieka īpašnieku, tad jāķeras pie juridiska risinājuma.

Suņu rejas ir sabiedriskās kārtības pārkāpums – tā noteic Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” (http://likumi.lv/doc.php?id=132534).

52. punkts noteic, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus. Šis jautājums ir pašvaldības policijas ziņā.

Par šo pārkāpumu ir jāraksta iesniegums policijā, norādot pēc iespējas precīzāku informāciju (laikus, adreses, personas, visu, kas ir zināms), ja esat runājis un mēģinājis situāciju risināt ar īpašniekiem personīgi, norādiet arī to iesniegumā, lūdzot policiju iesaistīties.

Par pārkāpumu ir paredzēta administratīvā atbildība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. panta (http://likumi.lv/doc.php?id=89648).

Jāatceras arī, ka riešana ir suņa dabiska izpausmes forma. Katrs rējiens nav uztverams kā sabiedriskās kārtības traucējums – par tādu uzskatāmi tikai tādi rējieni, kas ir ilgstoši, patiešām traucējoši.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas