E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25537
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par kredītlīnijas atmaksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Inese

Labdien! Šobrīd man ir kredītsaistības 2500 eiro, tā ir summa, ko esmu parādā saistībā ar kredītkarti. Jau vairākus gadus ik mēnesi veicu procentu maksājumus, kas ir ap 50 euro mēnesī. Šobrīd vēlos šo kredītkartes parādu pārformēt kā patēriņa kredītu, lai ikmēneša maksājums dzēstu pamatsummu. Būtībā sanāk, ka kredītsaistību apjoms nepieaug. Bet banka atsakās šo kredītu pārformēt, piedāvājot vienīgo izeju, restrukturizāciju, un šis variants noteikti neietekmē pozitīvi kredītvēsturi. Šo gadu laikā tikai procentos ir samaksāta praktiski visa pamatsumma. Tāpat, izskatot manu pieteikumu, banka lūdza iesūtīt VSAA izziņu par pēdējiem 12 mēnešiem. Šo 12 mēnešu laikā esmu strādājusi oficiāli, bet darba līgums tika slēgts uz konkrētām maiņām, un alga ikmēnesi uz rokas bija ap 700 eiro. Un šo faktu banka min kā galveno, kāpēc nevar izsniegt patēriņa kredītu. Vai pastāv kāds regulējums, ja procentos ir samaksāta visa pamatsumma, tad ir iespēja izveidot atmaksas grafiku pamatsummai? Paldies.

A
atbild:
14. februārī, 2022

To, kā bankas izvērtē kredītspēju un kādus risinājumus piedāvā, nosaka atbilstoši attiecīgās bankas izstrādātajām vadlīnijām, piemēram, tiek izvērtēta jūsu līdzšinējā kredītvēsture, ienākumu un izdevumu attiecība, darba stāžs attiecīgajā darbavietā, ienākumu avota veids un citi faktori, saskaņā ar kuriem banka nosaka pieejamos kreditēšanas pakalpojumus, procentu likmes utt.

Kredītlīnijas produkta būtība ir tāda, ka piešķirtā limita ietvaros var aizņemties atkārtoti un mēnesī ir jāmaksā tikai minimālais maksājums. Kredītlīniju līgumiem nav atmaksas grafika, bet parasti ir tikai šis minimālais maksājums, kurā ietverta tikai neliela daļa no pamatsummas, tāpēc, ja ik mēnesi maksājat tikai šo minimālo summu, tad tiešām var veidoties tāda situācija, ka parāda atmaksa ir ļoti ilga, bet procentos var pārmaksāt pat vairākas reizes.

Nav tāda vispārīga regulējuma, kas paredzētu kā obligātu pienākumu kredītlīnijas gadījumā sastādīt pamatsummas grafiku, bet tiesību akti paredz zināmus ierobežojumus, proti, ja jums līgums ar banku par kredītlīniju ir noslēgts līdz 30.06.2019. un tajā nav veikti grozījumi, tad ir spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta 2.3 daļā noteiktie kredīta kopējo izmaksu ierobežojumi, kas paredz, ka par neatbilstošām tiek uzskatītas tādas kredīta izmaksas, kuras pārsniedz 0,25% dienā no kredīta summas aizdevumiem virs 30 dienām, bet no 01.07.2019. ar minētā panta grozījumiem ir noteikts, ka par neatbilstošām uzskatāmas tādas kredīta kopējās izmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā no kopējās summas.

Jūsu situācijā varētu būt vairāki risinājumi:

1) lai samazinātu pamatsummu, jums ir jāveic lielāks maksājums nekā līgumā paredzētais minimālais maksājums. Kā patērētājam jums ir tiesības jebkurā laikā atmaksāt izmantoto aizdevumu, t.sk. samazināt kredītlīnijas apmēru. Samazinot kredītlīnijas apmēru, arī samazinās maksājamo procentu apmērs. Vēlams gan informēt banku par to, ka veiksiet maksājumus lielākā apmērā, lai samazinātu parāda summu. Kā arī nekavējiet maksājumu datumu, lai nebūtu jāmaksā soda naudas, un neizmantojiet iespēju atkārtoti aizņemties kredītlīnijas ietvaros, lai atkal nepalielinātu parāda summu un arī attiecīgi procentu maksājumu;

2) vienoties ar banku par parāda restrukturizāciju. Kā iepriekš minēju, kredītspēju ietekmē ļoti dažādi faktori un arī dažādām bankām var būt atšķirīgi izvērtēšanas kritēriji (piemēram, arī ilgstoša aizdevumu neatmaksāšana to var ietekmēt). Līdz ar to dažreiz parāda restrukturizācija ir labākais risinājums, lai nekļūtu par parādnieku (pārāk liels slogs) vai arī lai izvairītos no pārmaksāšanas;

3) varat apsvērt iespēju pārkreditēties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas