SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kreditēšana
1
1

Arī likvidējamo banku hipotekāro kredītu maksātāji saņems procentu kompensāciju

Stājas spēkā 05.06.2024.

FOTO: Freepik.

Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs daļu no samaksātajiem procentiem, ja kredīta līgums noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim un hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 000 eiro.

To paredz Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, kas stājas spēkā trešdien, 5. jūnijā.

Likums no šī gada 1. janvāra nosaka kompensāciju banku klientiem par hipotekārā kredīta procentu maksājumiem. Kompensācijas tiek finansētas no kredītiestādēm ieviestā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas.

Gan šī nodeva, gan atbalsts kredītņēmējiem 2024. gadā ir noteikts Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8.4 pantā. Tiek kompensēti 30% no samaksātajiem procentiem, bet nepārsniedzot divus procentpunktus no periodam noteiktās procentu likmes (kopējās aizņēmuma likmes).

Banku klienti kompensāciju jau saņem – maksājums par šī gada pirmo ceturksni kredītņēmējiem tika pārskaitīts aprīļa beigās.

Ārpus šāda atbalsta palikuši likvidējamo banku klienti, kuri arī maksā hipotekāros kredītus un procentus. Saeimā apspriežot likuma grozījumus, runa ir bijusi par vienas kredītiestādes – likvidējamās “ABLV Bank” – klientiem.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai apstākļos, kad procentu likmju kāpuma dēļ krasi pieauguši mājsaimniecību kredītu maksājumi, atbalstītu arī tos, kuri hipotekāro kredītu ņēmuši kredītiestādē, kas patlaban atrodas likvidācijas procesā.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka lielu daļu no likvidējamās “ABLV Bank” klientiem ir pārņēmusi banka “Citadele”, taču daļa joprojām atrodas “ABLV Bank” bilancē. Šie klienti turpina maksāt paaugstinātos “Euribor” procentus par hipotekāro kredītu, taču nevar pretendēt uz kompensāciju par kredīta procentu maksājumiem, jo likums to neparedz.

Tiesības uz kompensāciju izriet no grozījumos noteiktā nodevas maksāšanas pienākuma. Likuma 8.4 panta trešā daļa tagad paredz: “Nodevu maksā Latvijā reģistrētas kredītiestādes un kapitālsabiedrības, kuras saskaņā ar šā likuma 8. panta 1.1 daļu saņēmušas speciālu atļauju (licenci) patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, kā arī citu valstu kredītiestāžu un kapitālsabiedrību, kuras saskaņā ar šā likuma 8. panta 1.1 daļu saņēmušas speciālu atļauju (licenci) patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai, pastāvīgās pārstāvniecības (filiāles) Latvijā, tostarp personas, kurām ir uzsākts maksātnespējas process vai likvidācija (arī pašlikvidācija).”

No likuma pārejas noteikumiem izriet, ka likvidējamās “ABLV Bank” klienti, kas kvalificējas atbalstam, kompensāciju saņems arī par šī gada pirmajiem diviem ceturkšņiem.

Pārejas noteikumos ar grozījumiem papildus noteikts, ka nodevas maksātājiem, kuriem ir uzsākts maksātnespējas process vai likvidācija (arī pašlikvidācija), ne vēlāk kā līdz 2024. gada 1. jūlijam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) šīs nodevas deklarācija par 2024. gada otro ceturksni, kurā jāiekļauj informācija arī par pirmo ceturksni, un līdz 23. jūlijam nodeva jāiemaksā valsts pamatbudžeta speciāli šim nolūkam izveidotā ieņēmumu kontā.

Nodevas maksātājam līdz 10. jūlijam par 2024. gada otro ceturksni, iekļaujot informāciju arī par pirmo ceturksni, VID EDS jānorāda informācija par katru kompensācijas kritērijiem atbilstošo hipotekārā kredīta ņēmēju – viņa vārds, uzvārds, personas kods, konta numurs, uz kuru jāpārskaita kredīta procentu kompensācija, un aprēķinātā kompensācijas summa.

Par turpmākajiem ceturkšņiem visas darbības likvidējamām kredītiestādēm jāveic saskaņā ar likumā jau iepriekš noteiktajiem hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju pienākumiem un to izpildes termiņiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI