E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25530
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt, ja kļūst par darba ņēmēju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Indra

Labdien! Ja personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss un viņa saņem bezdarbnieka pabalstu, vai, stājoties Zemessardzē, tiek zaudēts bezdarbnieka statuss un pabalsts?

A
atbild:
14. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir balstītas uz sociālajām iemaksām bezdarba apdrošināšanai un tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav darba ņēmējs, jo darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts) vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, kuram jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu uz laiku līdz diviem mēnešiem.

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu izbeidz, ja persona zaudē bezdarbnieka statusu; Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas