E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25435
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Kādas būs izmaksas mantiniekam, kuram radinieks testamentā novēlējis māju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2022
Valdis

Labdien! Vecmammas māsa atstāj man mantojumā (testaments) māju, kuras kadastrālā vērtība ir 25 000 EUR. Vai man būs jāmaksā nodoklis 7,5%, lai iegūtu šo īpašumu savā valdījumā? Man ir visi radniecību pierādošie dokumenti. Vai arī tad prātīgāk būtu, lai viņa uzraksta uz manas mammas, otrās šķiras mantinieci, testamentu, lai nemaksātu lielo nodevu valstij? Vai otrās šķiras mantiniecei ir jāmaksā tā valsts nodeva?

A
atbild:
21. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Mantojuma lietas kārtošanā izmaksas ir procentuāli atkarīgas no mantinieka šķiras un mantojuma vērtības – sākot no 31,30 eiro līdz 7,5% no mantojamās mantas vērtības. Jo tuvāka radniecība starp mantojuma atstājēju un mantinieku, jo zemākas izmaksas.

Izmaksas par mantojuma apliecību, ko izdod zvērināts notārs, ir noteiktas 03.09.2013. MK noteikumos Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Par mantinieka īpašuma tiesību uz nekustamo īpašumu nostiprināšanu zemesgrāmatā ir vēl jāmaksā valsts un kancelejas nodeva.

Mantošanas kārtībā, pamatojoties uz radniecību, izšķir četras likumisko mantinieku šķiras: 1. šķiras mantinieki ir māte, tēvs, brālis, māsa, māsas/brāļa bērni, savukārt 4. šķiras mantinieki ir vecāmāte, vecaistēvs, brālēns, māsīca un pārējie radinieki.

Saskaņā ar 27.10.2009. MK noteikumu “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” valsts nodeva par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu mantiniekiem uz notāra izsniegtas mantojuma apliecības pamata, ja mantotā nekustamā īpašuma vērtība pārsniedz 10 minimālās mēnešalgas atbilstoši 13.1., 13.2.2. punktam, lietās par apstiprināšanu mantojuma tiesībās: ceturtās šķiras mantiniekiem ir 4% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības, savukārt pārējiem testamentārajiem vai līgumiskajiem mantiniekiem – 7,5% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības (13.2.3. punkts).

Kancelejas nodeva saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 107. pantu ir 14,23 eiro par īpašuma tiesību nostiprināšanu un vēl 7,11 eiro, ja mantinieks vēlas saņemt zemesgrāmatu apliecību, kur redzams, ka viņam nostiprinātas īpašuma tiesības.

Gan notāra, gan valsts un kancelejas nodevas aprēķina no īpašuma vērtības, neatņemot mantojuma atstājēja parādus, par kuriem mantojuma lietā iesniegtas kreditora pretenzijas.

Nekustamo īpašumu var novēlēt arī dāvinājuma veidā, piemēram, dāvinātājam noslēdzot dāvinājuma līgumu ar šķiriski tuvāko radinieku. Dāvinājuma gadījumā izmaksas būtu vēl zemākas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas