E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25399
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Pilnvarnieka tiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Andrejs

Vai pilnvarnieks pats var nopirkt nekustamo īpašumu no pilnvaras devējas, ja pilnvarā teikts, ka pilnvarnieks var “...pārdot īpašumu par cenu un pirkuma līguma nosacījumiem pēc pilnvarnieka ieskatiem...” un “pirkuma maksu pārskaitīt uz pilnvaras devējas kontu”?

A
atbild:
02. jūnijā, 2022

Civillikuma 1595. pants noteic, ka atbildības pienākumu pilda lietas atsavinātājs, vienalga, vai viņš to atsavinājis pats vai ar vietnieka starpniecību; pēdējais atbild tikai tad, ja viņš pats tieši to uzņēmies vai pārkāpis sava pilnvarojuma robežas. Atbildību neuzņemas ne tiesa par pārdevumu izsolē, ne ķīlas ņēmējs, kurš atsavina ķīlu.

Savukārt 2289. pants noteic, ka ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas (ar speciālpilnvaru), bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas (ar universālpilnvaru), kā arī tikai zināmas šķiras lietas, ar ģenerālpilnvaru (Civillikuma 2291. pants).

2300. pants noteic, ka pilnvarnieks nedrīkst pārkāpt viņam dotā uzdevuma robežas, un viņam jārīkojas vispirms pēc pilnvarotāja norādījumiem.

Tādējādi, ja pilnvarnieks nepārkāpj pilnvarojuma robežas, rīkojas labā ticībā un saskaņā ar pilnvaras devēja norādījumiem (piemēram, attiecībā uz atsavināmā īpašuma pārdevuma līguma būtiskām sastāvdaļām (tādām kā cena un apmaksas noteikumi, u. c.), tas var iegādāties pilnvaras devēja īpašumu arī pats.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas