E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25343
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Civillikums paredz laulības līgumu par visas mantas šķirtību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2022
Rūta

Labdien! Esmu laulībā, vēlos nopirkt vasarnīcu, taču zemesgrāmatā reģistrēta tikai zeme, jo vasarnīca nav nodota. Vēlos īpašumu iegādāties kā atsevišķu mantu. Laulības līguma nav. Kāds līgums ir jānoslēdz, un kā tas darbosies, kad vajadzēs veikt ierakstu zemesgrāmatā, lai nodotu mājiņu? Vai tad vīram neparādīsies tiesības uz to?

A
atbild:
21. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Laulības līgumu slēdz notariālā kārtībā (Civillikuma 115. panta pirmā daļa), klāt esot abiem laulājamiem vai laulātajiem. Atbilstoši Civillikuma 117. pantam, ja laulības līgumā noteikta visas laulāto mantas šķirtība, katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var to patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties neatkarīgi no otra laulātā.

Jūsu gadījumā pie zvērināta notāra būtu noslēdzams laulības līgumus par visas laulāto mantas šķirtību. Laulības līgumā par visas mantas šķirtību paredz, kāda manta kuram laulātajam pieder. Tas attiecas gan uz kustamo, gan uz nekustamo īpašumu, ar to laulātais var rīkoties neatkarīgi no otra laulātā piekrišanas. Tā ir abu laulāto vienošanās, ka manta – gan pirms laulības, gan tās laikā iegūtā – ir katram sava, nevis kopīga. Līdz ar to laulātie patstāvīgi var pirkt, pārdot, ieķīlāt un dāvināt savu mantu. Ar otru laulāto darījumi nav jāsaskaņo. Arī laulības šķiršanas gadījumā manta nav jādala. Katram laulātajam pieder tas, ko viņš ieguva kā pirms laulības, tā arī laulības laikā. Otrs laulātais nevar no tā neko prasīt, pat ja ir piedalījies attiecīgās mantas iegādē. Nekustamā īpašuma gadījumā īpašums pieder tam laulātajam, uz kura vārda tas ierakstīts zemesgrāmatā.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas