E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25323
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mantas sadale

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2022
Alex

Uz likvidētas SIA (likvidēta 2014. g., nezināms likvidators) vārda bija reģistrēts transportlīdzeklis. Tagad radusies nepieciešamība atgūt atpakaļ no likvidētās SIA transportlīdzekli, bet īpašnieks, kam piederēja 51% no SIA, ir miris. Kādas darbības jāveic, lai no likvidētās SIA varētu atgūt transportlīdzekli un pārrakstīt uz fizisku personu?

A
atbild:
19. janvārī, 2022

Saskaņā ar Komerclikuma 324. pantu (2014. g. redakcijā):

(1) Komercreģistra iestāde uz likvidējamās sabiedrības rēķina šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina paziņojumu par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidācijas uzsākšanu.

(2) Likvidators nosūta paziņojumu par likvidācijas uzsākšanu visiem zināmajiem sabiedrības kreditoriem.

(3) Šā panta pirmajā un otrajā daļā un šā likuma 318.1 panta sestajā daļā minētajā paziņojumā sabiedrības kreditori uzaicināmi pieteikt savus prasījumus triju mēnešu laikā pēc paziņojuma publicēšanas dienas, ja dalībnieku sapulces lēmumā vai tiesas nolēmumā par sabiedrības darbības izbeigšanu nav noteikts garāks kreditoru pieteikšanās termiņš.

(4) Ja sabiedrībai nav zināmu kreditoru, to prasījumu pieteikšanas termiņu nosaka ne īsāku kā vienu mēnesi pēc šā panta pirmajā daļā minētā paziņojuma publicēšanas dienas.

11. panta 1. daļa nosaka: (1) Visus komercreģistra ierakstus izsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, vienlaikus tos publicējot elektroniski. (..)

Savukārt Komerclikuma 112. pants “Sabiedrības mantas sadale” nosaka mantas sadali pēc likvidācijas procesa pabeigšanas:

(1) Pēc parādu nokārtošanas atlikušo sabiedrības mantu likvidatori sadala starp sabiedrības biedriem atbilstoši sabiedrības slēguma bilancē noteiktajām viņu ieguldījuma (kapitāla) daļām.

(2) Nauda, kas nav nepieciešama likvidācijas gaitā, tiek sadalīta starp sabiedrības biedriem nosacīti. Nepieciešamie līdzekļi to saistību segšanai, kuru izpildes termiņš vai nosacījums nav iestājies, un strīdīgu saistību segšanai, kā arī to summu nodrošināšanai, kuras pienākas sabiedrības biedriem pie galīgās norēķināšanās, ir aizturami.

(3) Ja par sabiedrības mantas sadali starp sabiedrības biedriem rodas strīds, likvidatoriem ir pienākums atlikt sadali līdz strīda izšķiršanai.

Ja jūs nebijāt pieteicis savus kā kreditora prasījumus pret likvidējamo SIA likumā noteiktajā termiņā, tad jūsu prasījumu tiesības pret SIA zūd. Attiecīgi pēc SIA likvidācijas un mantas sadales (dalībnieku starpā) nekādu pretenziju izvirzīšana pret tās dalībniekiem (vai mantiniekiem) par likvidētās SIA saistībām nav iespējama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas