E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25301
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Darbiniekiem ir jaievēro higiēnas prasības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2022
Liene

Labdien! Strādāju degvielas uzpildes stacijā, darba pienākumos ir arī darbs ar pārtiku. Esmu saderinājusies, un pirkstā atrodas saderināšanās gredzens. Uzņēmuma vadītāja apgalvo, ka pirkstā drīkst atrasties tikai laulības gredzens, nevis saderināšanās gredzens. Vai ir kāds likums, kas to nosaka? Manā izpratnē saderināšanās gredzens un laulības gredzens ir viens un tas pats.

A
atbild:
25. janvārī, 2022

Saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 7. pantu uzņēmums savā darbībā ir atbildīgs par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu un uzņēmumam savā darbībā ir jāievēro higiēnas prakses vadlīnijas, kuras izstrādā pārtikas nozaru profesionālas asociācijas un biedrības, konsultējoties ar patērētāju grupas pārstāvjiem un kompetentajām valsts institūcijām. Labas higiēnas prakses vadlīnijas saskaņo ar Pārtikas un veterināro dienestu.

Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8. pants noteic, ka pārtikas apritē iesaistītajām personām ir jāievēro normatīvajos aktos noteiktās higiēnas prasības, savukārt uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par savā uzņēmumā partikas apritē nodarbināto fizisko personu profesionālo kvalifikāciju.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta labas higēnas prakses ieteikumiem personālam sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kas izstrādāti saskaņā ar askaņā ar Codex Alimentarius komisijas izstrādātajiem starptautiskajiem principiem “Higiēniskās prakses kodekss termiski apstrādātai pārtikai sabiedriskajā ēdināšanā” CAC/RCP 39-1993:

  • personālam darba laikā aizliegts valkāt juvelierizstrādājumus, kurus nav iespējams atbilstoši dezinficēt, jo tie var kļūt par piesārņojuma objektu (piemēram, dažādos gredzena izvirzījumos var saglabāties dažādi mikroorganismi);
  • laikā, kad darbinieki ir nodarbināti pārtikas apstrādē, nedrīkst nēsāt nedrošus juvelierizstrādājumus (piemēram, no tiem var izkrist kāda detaļa);
  • ikvienai personai, kas strādā ar pārtikas produktiem, bieži un rūpīgi jāmazgā rokas. Roku tīrībai ir ļoti liela nozīme, tāpēc roku mazgāšanu veic: pirms darba uzsākšanas; pēc tualetes apmeklējuma; pēc darba ar jēlproduktiem; pēc ēšanas; pēc deguna šņaukšanas;  pēc matu ķemmēšanas; pēc smēķēšanas; pēc darba pārtraukumiem; pēc ievainojumu, nobrāzumu apstrādes; pēc saskares ar atkritumiem; pēc uzkopšanas darbiem; pēc netīra apģērba nomaiņas; citos nepieciešamos gadījumos (minētajos gadījumos var būt apgrūtināta roku mazgāšana, ja uz rokām ir gredzeni);
  • cimdi, kurus lieto, rīkojoties ar pārtikas produktiem, jāuztur tīri un nebojāti (gredzeni ar izvirzījumiem var bojāt cimdus), bet cimdu valkāšana neatbrīvo no roku mazgāšanas.

Iepriekš minētais nozīmē, ka jūsu darba devējam kā uzņēmumam, kurš ir iesaistīts pārtikas apritē, ir jāizstrādā higiēnas prasību vadlīnijas un  jums kā darbiniekam minētās prasības ir jāievēro, veicot darba pienākumus.

Tāpēc aicinu jūs iepazīties ar jūsu amatam saistošajiem uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas