E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25274
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā pieņem lēmumu divu dzīvokļu īpašnieku mājā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
Pēteris

Labdien! Kā notiek lēmumu pieņemšana atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam, ja ēkā ir divi atsevišķu īpašnieku dzīvokļi? Kā šajā gadījumā ir ar īpašnieku balsojumu, kuram vajag 50 plus vienu balsi vai vēl vairāk? Paldies par atbildi!

A
atbild:
15. janvārī, 2022

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. un 17. pantā ir noteikts, kāds ir nepieciešamo balsu skaits par attiecīgi izlemjamo jautājumu. Ņemot vērā, ka runa ir par dzīvojamo ēku, kurā ir divi dzīvokļa īpašumi un katram no tiem savs īpašnieks, var izveidoties uzdotajā jautājumā minētā situācija, kurā dzīvokļu īpašnieki nav vienisprātis par kādu izlemjamo jautājumu, jo katram ir 50% balsu. Šobrīd mājokļu politikas jomu reglamentējošie normatīvie akti neparedz risinājumu aprakstītajai situācijai, līdz ar to, lai pieņemtu lēmumu, ir nepieciešams abu dzīvokļu īpašnieku vienbalsīgs lēmums par izlemjamo jautājumu.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija informē: lai risinātu minēto problemātiku, šobrīd norit darbs pie jauna Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma izstrādes, kurā cita starpā paredzēts iekļaut regulējumu, kas noteiktu tiesības dzīvokļa īpašniekam prasīt, lai dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki pieņemtu lēmumus, kas nepieciešami tai skaitā atbilstošai dzīvojamās mājas pārvaldīšanai un uzturēšanai. Paredzams, ka regulējums noteiktu: ja īpašnieku kopība nepieņem lēmumu, kuru dzīvokļa īpašnieks ir pamatoti prasījis pieņemt, dzīvokļa īpašnieks, ceļot prasību tiesā pret dzīvokļu īpašniekiem, kuri balsoja pret lēmuma pieņemšanu, varētu prasīt tiesu atzīt attiecīgo lēmumu par pieņemtu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas