E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25250
Lasīšanai: 6 minūtes

Atvaļinājuma pārtraukšanas finansiālās sekas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2022
LeMyth

Labdien! Strādāju kādā lielā uzņēmumā un biju noformējis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu no 17.12.2021. līdz 04.01.2022., iesniedzot attiecīgu iesniegumu uzņēmuma darbinieku portālā. Atvaļinājumu apstiprināja personāla departaments un mans tiešais vadītājs. Atvaļinājuma naudu saņēmu 16.12.2021. divos ieskaitījumos: 224,14 eiro un 45,03 eiro = 269,17 eiro .
21.12.2021. saņēmu ziņu no tiešā vadītāja: “Доброе утро! Вынужден отозвать тебя из отпуска. Работать некому. Болеют.” Protams, atsaucos uz aicinājumu atgriezties no atvaļinājuma un izglābt uzņēmumu, jo pretējā gadījumā tas noteikti atsauktos pret mani pašu pēc atvaļinājuma. Nekādi papildu noteikumi par manis atsaukšanu no atvaļinājuma mums ar tiešo vadītāju netika norunāti uzticējos”, ticot ka, šāds mans solis tiks novērtēts uzņēmumā. Atvaļinājuma laikā no 22.12.2021. līdz 04.01.2022. nostrādāju 134 darba stundas. Decembrī no 01.12.2021. līdz 31.12.2021. nostrādāju 201,5 darba stundas un janvārī no 01.01.2022. līdz 04.01.2022. nostrādāju 51 darba stundu. Rezultātā 05.01.2022. algā saņēmu 532,29 eiro par decembri. Tomēr algas lapiņā norādītie cipari un aprēķins manī raisa bažas par godīgu aprēķinu un samaksu par darbu. Vaicāju tiešajam vadītājam skaidrojumu un pārrēķinu, bet konkrētas atbildes vēl aizvien nav.
Algas lapiņā:
Apgādājamie: 2
Aprēķināts pēc stundas likmes: 603,75 eiro
Nostrādātās stundas: 201,25 eiro
Piemaksa par darbu brīvdienās un svētku dienās: 36,75 eiro (12,25 h)
Piemaksas par virsstundām un darbu nakts stundās: 165,00 eiro (55 h)
Atvaļinājuma nauda: 111,31 eiro (32 h)
BRUTO SUMMA: 916,81 eiro
DŅ soc. nod.: 96,27 eiro
IIN: 64,11 eiro
Izmaksa: 532,29 eiro
Izmaksa: 224,14 eiro
Izmaksa: 45,03 eiro
Uzkrātās atvaļinājuma dienas mēneša sākumā: 18
Uzkrātās atvaļinājuma dienas mēneša beigās: 16

A
atbild:
20. janvārī, 2022

Darba likuma normas neparedz darbinieka atsaukšanu no ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma. Pusēm vienojoties, ir iespējams pārtraukt atvaļinājumu.

Tā kā darbiniekam, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, tiek aprēķināta un izmaksāta atvaļinājuma nauda par piešķirto atvaļinājuma laika periodu, pārtraucot atvaļinājumu, ir veicams izmaksātās atvaļinājuma naudas pārrēķins par faktiski izmantoto atvaļinājumu un neizmantoto atvaļinājumu, kura laikā jūs atsākāt darba pienākumu veikšanu. Jo par vienu un to pašu periodu nevar būt izmaksāta gan atvaļinājuma nauda, gan darba alga.

No atvaļinājuma dienu uzkrājuma atskaitāmas tikai faktiski izmantotās atvaļinājuma dienas. Neizmantotās atvaļinājuma dienas jums joprojām ir tiesības izmantot citā laikā, par atvaļinājuma izmantošanas laiku vienojoties ar darba devēju.

Darba likuma 137. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Darbiniekam darba samaksa aprēķināma un izmaksājama, ņemot vērā faktiski nostrādāto darba laiku (uzskaitītās stundas kopumā, virsstundas, darbu nakts laikā, svētku dienās nostrādātās stundas) un darba līgumā nolīgto darba samaksu. Saskaņā ar Darba likuma 71. pantu, izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Saņemot darbinieka pieprasījumu, darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Papildus informējam, ka domstarpības un strīdi starp darbinieku un darba devēju par darba līguma vai iekšējās kārtības noteikumiem pēc iespējas risināmi pārrunās vai saskaņā ar Darba likuma 30. pantu izšķirami tiesā.

Līdz ar to, ja jums nav skaidrs aprēķinātās atvaļinājuma naudas un darba samaksas aprēķins par nostrādāto laiku, kā arī vai ir bijis veikts pārrēķins par neizmantotajām atvaļinājuma dienām, jums atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Sūdzībā ietveriet informāciju par prasījumu, ar kuru jūs vēršaties pie darba devēja, piemēram, par darba samaksas aprēķina izskaidrošanu. Sūdzību darba devējam jāizskata un atbildi par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas.

Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un iesniegt darba devējam personīgi, uz darbinieka sūdzības eksemplāra saņemot atzīmi par sūdzības reģistrēšanu uzņēmuma lietvedībā, vai, ja lietvedības nav, lūdzot darba devēju izdarīt atzīmi par sūdzības saņemšanu, norādot datumu, parakstu un atšifrējumu. Tāpat sūdzību var nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, darbiniekam saglabājot Latvijas pasta kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu. Tāpat arī jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Papildus informējam: ņemot vērā Valsts darba inspekcijas noteikto kompetenci, Valsts darba inspekcija pārbauda veikto aprēķinu atbilstību Darba likumam, bet neveic matemātiskos aprēķinus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas