E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25247
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma piešķiršanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2022
Ivan

Labdien! Es biju uz slimības lapas B pusgadu, pēc tam 6 mēnešus strādāju un tagad vēlos iet atvaļinājumā. Cik nedēļu man pienākas: 2 vai 4? Un darba devējam jāaprēķina atvaļinājuma nauda par 10 dienām vai 20 dienām?
Iepriekš paldies.

A
atbild:
16. janvārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai atbildētu uz jūsu jautājumu, ir nepieciešama daudz konkrētāka informācija. Proti, kāds ir jūsu darba gada periods, kāds ir darba līgumā nolīgtais darba laiks.

Vispārēji Darba likuma 152. panta pirmā daļa noteic, ka laikā, kas dod tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu, ietilpst faktiski nostrādātais, kā arī darbnespējas laiks. Tas nozīmē, ka slimības mēneši jums dod tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu.

Darba likuma regulējums attiecībā uz ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu paredz tā izmantošanu pilnā apmērā (četras kalendāra nedēļas) vai pa daļām, ja uzņēmuma normāls darba gaitas nodrošināšanai tobrīd ir nepieciešami darbinieki, turklāt viena daļa nevar būt mazāka par divām kalendāra nedēļām. Par atvaļinājuma periodu un konkrētu piešķiršanas laiku puses vienojas, un noteicošais vārds būs darba devējam.

Atvaļinājuma laikā darba devēja pienākums ir apmaksāt tās dienas, kurās darbiniekam būtu bijis jāstrādā.

Rezumējot iepriekšteikto, jums ir jāraksta iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu, izsakot savu vēlmi, tad jāvienojas ar darba devēju par atvaļinājuma ilgumu un konkrētu izmantošanas laiku. Rīkojumā tiks norādīts piešķirto atvaļinājuma dienu skaits, kā arī pirmā un pēdējā atvaļinājuma diena.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas