E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25244
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kam ir apdrošināts pašnodarbinātais, veicot 31,07% vai 10% iemaksas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Jānis

Labdien! Esmu 2021. gadā reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, pašnodarbinātais, un nodokļus maksāšu vispārējā režīmā; neesmu lauksaimnieks, un ieņēmumi ir krietni virs minimālajām likmēm. Pēc katra ceturkšņa VID iesniedzu “Pašnodarbinātā vai darba ņēmēja ziņojumu”. Gribu jūs lūgt paskaidrot cilvēciskā valodā, kāda starpība starp tām divām lietām, par kurām man jāmaksā valstij atbilstoši šim ziņojumam: 1) aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; 2) aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 10%. Rēķinu abus un maksāju abus. Summas ļoti lielas (vairāki tūkstoši katrā ceturksnī). Lūdzu, paskaidrojiet: kāds man labums no šīm divām iemaksām? VID man pa telefonu skaidroja, ka pirmā iemaksa skaitās uzkrājums pensijai. Tātad: jo lielāks maksājumu objekts tam, jo lielāka būs pensija? Un kā ar otru maksājumu, to apdrošināšanu? Kas tā tāda ir? Ko es apdrošinu? Kāds man no tā labums kā pašnodarbinātajam? Kā jau minēju, cenšos visu godprātīgi deklarēt, ziņot un maksāt. Bet gribētu zināt, par ko tad es īsti maksāju. Esmu meklējis arī visādus tiesību aktus, bet cilvēcisku skaidrojumu nekur neatradu, tikai atsauces uz vēl vairāk tiesību aktiem. Ceru, ka varēsiet man palīdzēt gūt lielāku izpratni. Liels paldies!

A
atbild:
28. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat pašnodarbinātais, kurš izvēlējies vispārējo nodokļu režīmu, tad ir maksājami divi nodokļi:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) – reizi gadā, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju,
  • valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros ir ienākumi.

VSAOI iemaksu likmes no ienākuma ir 31,07% un/vai 10%.

Maksājot 31,07% (pilno likmi) likmi,  pašnodarbinātais ir apdrošināts pensijai, invaliditātei, maternitātei, paternitātei, slimībai, vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai. Tādā gadījumā, ja ir iestājies apdrošināšanas gadījums, piemēram, darbnespēja, pašnodarbinātais no 11. dienas (no šā gada 1. aprīļa – no 10. ) var saņemt slimības pabalstu. Darbnespējas lapu B apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Pabalsta apmērs ir 80% no vidējās iemaksu algas. Pašnodarbinātajam vidējā iemaksu alga ir iemaksu objekts, summa, no kuras veiktas iemaksas, piemēram, ja iemaksas veiktas no 1000 eiro, tad iemaksu alga ir 1000 eiro. Veicot iemaksas, pašnodarbinātajam veidojas arī pensijas stāžs un pensijas kapitāls pensiju 1. līmenī.

Pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam, darba negadījumiem un arodslimībām.

Pašnodarbinātajiem iemaksu objekts, no kura ir pienākums veikt pilno iemaksu likmi (31,07%), ir 500 eiro (minimālā alga valstī).

Ja ienākums ir lielāks, 31,07% iemaksas var veikt arī no visa ienākuma. Tad arī apdrošināšanas maksājumi, ja rodas tāda  nepieciešamība, ir lielāki – atbilstoši iemaksu objektam.

Taču likums atļauj no ienākuma virs 500 eiro maksāt tikai 10% (pensiju apdrošināšanai). Arī šīs iemaksas veido pensijas kapitālu.

Ziņas par apdrošināšanas datiem varat iegūt portālā latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumus – izziņas:

Valsts sociālās apdrošināšanas vispārīgos principus noska likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Konkrētu apdrošināšanas gadījumu regulējums ir atsevišķos likumos – “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un citos.

Informāciju par pakalpojumiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Ja ir nepieciešama informācija individuālā dzīves situācijā, to var noskaidrot: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas