E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25206
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
10
1
10

Vecāku dzīvesvieta ir arī bērna dzīvesvieta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2022
Juris

Labdien! Tēvs nomira, bērni, 10, 11 gadi, palika deklarēti vecvecāku mājā, bet dzīvo pie mātes 50 km attālajā pilsētā, kur arī mācās. Vai bērniem obligāti ir jābūt deklarētiem pie mātes savā dzīvesvietā, un vai vectēvam ir tiesības viņus izdeklarēt, un kā to darīt, ja bijušā vedekla neiet uz kontaktu?

A
atbild:
11. martā, 2022
Linda Ņikona
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma (turpmāk – likums) mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Saskaņā ar likuma 3. pantu dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Savukārt nepilngadīga bērna dzīvesvieta ir vecāku (aizbildņu) dzīvesvieta, ja vecāki (aizbildņi) nav deklarējuši viņa dzīvesvietu citur.

Tas nozīmē, ka bērna vecāki var deklarēt bērna dzīvesvietu arī citur, tai skaitā vecvecāku īpašumā.

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības.

Protams, bērnu mātei ir tiesības nepilngadīgos bērnus deklarēt arī savā dzīvesvietā.

Deklarēt dzīvesvietas adresi Latvijā var divos veidos:

Izmantojot e-pakalpojumu “Dzīvesvietas deklarēšana vai norādīšana”, māte var elektroniski deklarēt savu nepilngadīgo bērnu dzīvesvietu un tādā gadījumā:

  • nav jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, jo pakalpojuma pieprasītājs tiek identificēts pēc elektroniskā paraksta vai internetbankas autentifikācijas līdzekļa;
  • ja dzīvesvieta tiek deklarēta savam nepilngadīgajam bērnam, nav jāuzrāda pārstāvību apliecinošs dokuments, jo ziņas par personas likumisko pārstāvi tiek automātiski pārbaudītas Fizisko personu reģistrā;
  • deklarējamās dzīvesvietas adreses ievadīšanai tiek izmantoti Valsts adrešu reģistra dati, līdz ar to tiek nodrošināta automātiska adreses esamības pārbaude;
  • ziņas par jauno dzīvesvietu tiek uzreiz aktualizētas Fizisko personu reģistrā;
  • par pakalpojumu nav jāmaksā valsts nodeva.

Deklarējot bērnu jauno dzīvesvietu, ziņas par iepriekšējo dzīvesvietas adresi Fizisko personu reģistrā automātiski tiks aizstātas ar ziņām par jauno dzīvesvietas adresi. Līdz ar to nevienam nav jāveic kādas papildu darbības, lai tiktu anulētas ziņas par bērnu iepriekšējo deklarēto dzīvesvietas adresi.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas