E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25189
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzņēmuma darbības nodrošināšanai atvaļinājuma piešķiršanu var atteikt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2022
Anna

Labdien! Vai darba devējs var atteikt ikgadējo atvaļinājumu, ja nav kas aizvieto darbavietā, jo nav darbinieku?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršana saskaņā ar Darba likuma regulējumu notiek pēc iepriekš sastādīta atvaļinājumu grafika vai uz pušu vienošanās pamata.

Lai gan darba devējam pēc iespējas ir jāņem vērā darbinieka vēlmes atvaļinājuma piešķiršanā, tomēr, ja darbinieks nav ar likumu noteikto īpašu personu statusā (kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, kam ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā – Darba likuma 150. panta piektā daļa), lēmumu, vai darbiniekam konkrētajā laikā izmantot atvaļinājumu, pieņem darba devējs, izvērtējot uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšanu.

Darbinieka darba gada laikā darba devējam, pamatojoties uz Darba likuma 149.panta trešo daļu, tādos izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Proti, pusēm ir jāvienojas par pieņemamu laiku daļēja atvaļinājuma (divas kalendāra nedēļas) izmantošanu, dodot darbiniekam izmantot tiesības uz atpūtu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas