E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2511
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kopīpašniekiem jānosaka kopīpašuma lietošanas kārtība

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūnijā, 2013
Ēvalds Malahovskis

Vai otrs kopīpašnieks drīkst pieprasīt pusi no īres (nomas) maksas, ja gribam izīrēt mums piederošo kopīpašuma daļu? Viss īpašums sastāv no divām atsevišķām mājiņām. Mēs uzcēlām jaunu māju. Otrs kopīpašnieks no pirmpirkuma tiesībām rakstiski atteicās, pircēju uz kopīpašumu nav. Otrs kopīpašnieks ļaunprātīgi pret mums atsakās savu īpašuma daļu ierakstīt zemesgrāmatā (nodoms-materiālais kaitējums mums).

A
atbild:
28. jūnijā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Civillikuma 1067.pants nosaka: „Īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Ja lieta pieder vairākām personām tādā kārtā, ka katrai no tām ir sava noteikta reāla daļa, tad tas nav kopīpašums šā panta izpratnē; šajā gadījumā katra daļa atzīstama par patstāvīgu veselu un par katra atsevišķa dalībnieka patstāvīgu īpašuma tiesības priekšmetu.

Tādām vairāku personu īpašuma tiesībām uz vienu un to pašu lietu, pēc kurām tā piederētu katrai no viņām visā tās visumā, nav likumīga spēka.”

No tā izriet, ka arī īres priekšmets var būt vai nu viss īpašums kopumā, vai arī konkrēta tā daļa. Ja starp kopīpašniekiem ir noteikta nekustamā īpašuma lietošanas kārtība, tad katrs no kopīpašniekiem drīkst iznomāt viņa lietošanā esošo īpašuma daļu, slēdzot īres līgumu. Ar saņemto īres maksu nav jādalās ar otru kopīpašnieku. 

Ja starp kopīpašniekiem nav noteikta lietošanas kārtība, tas ir, nav noteikts, kuru tieši nekustamā īpašuma daļu katrs no kopīpašniekiem lieto, tad īres līgumu noslēgt nedrīkst.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas