E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25081
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja nepieciešams veikt izmaiņas bērna dzimšanas apliecībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2021
Amanda

Labdien! Bērna apliecībā kā bērna tēvs ir reģistrēts cits vīrietis. Vai bioloģiskais tēvs var panākt, lai viņš tiktu reģistrēts kā bērna tēvs?

A
atbild:
31. janvārī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja bērna dzimšanas apliecībā jau ir ieraksts par tēvu, to nevar vienkārši grozīt, ierakstot apliecībā bērna bioloģisko tēvu. Sākumā būs jāanulē iepriekšējais ieraksts, un tikai tad dzimšanas reģistra ieraksts tiks papildināts ar ziņām par bērna tēvu.

Bērna dzimšanas apliecībā ieraksts par tēvu varēja būt veikts:

  1. pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu (ja bērns piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu);
  2. pamatojoties uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu;
  3. pamatojoties uz paternitātes noteikšanu tiesas ceļā.

Paternitāti, kas noteikta tiesas ceļā ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, nevar apstrīdēt. To nosaka Civillikuma 159. pants. Abos citos gadījumos ieraksts par paternitāti var būt anulēts (ja nav iestājies noilgums un ir ievēroti citi nosacījumi).

Ja ieraksts par tēvu bērna dzimšanas apliecībā ir veikts, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu, ar informāciju, kā to apstrīdēt, var iepazīties portālā publicētajā skaidrojumā šeit.

Savukārt ar atbildi, kā apstrīdēt paternitāti, ja ieraksts par tēvu bērna dzimšanas apliecībā ir veikts, pamatojoties uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu, var iepazīties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas