E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25071
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Īrnieks un izīrētājs var vienoties par līguma grozījumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Jānis

Labdien! Meklēju jaunajā Dzīvojamo telpu īres likumā, kā korekti var izbeigt attiecības ar īrnieku, nevaru atrast. Juridiski īres līgums rakstiski nav pagarināts, tam ir beidzies termiņš, taču mutiski ir vienošanās, ka persona dzīvoklī var dzīvot līdz brīdim, kamēr īpašums nav vajadzīgs pašam izīrētājam. Tā nav denacionalizēta māja, tas ir parastais īres līgums, kas ilgs jau vairāk nekā desmit gadus. Bet ir pienācis brīdis, kad izīrētājam pašam ir vajadzīgs šis dzīvoklis. Kā korekti izbeigt īres līgumu, cik ilgu laiku iepriekš būtu īrnieks jābrīdina? Tiesu iejaukt nebūtu vēlams. Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. decembrī, 2021

Dzīvojamo telpu īres likums, kas stājās spēkā 2021. gada 1. maijā, paredz, ka dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzas, ja iestājas īres līguma termiņš (19. panta pirmās daļas 1. apakšpunkts), kā arī paredz to, ka īres līgumam ir jābūt noslēgtam rakstveidā (7. pants) un uz noteiktu termiņu (8. panta pirmās daļas 2. apakšpunkts).

Jūsu aprakstītajā gadījumā, ja īrnieks turpina dzīvot telpās un turpina maksāt īres maksu, tad varētu konstatēt, ka pastāv faktiskas īres attiecības.

Dzīvojamo telpu likums noteic, ka īzīrētājs vienpusēji no dzīvojamās telpas īres līguma var atkāpties tikai tad, ja būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktā kārtībā ir pieņemts lēmums, ar kuru ir aizliegta dzīvojamās mājas ekspluatācija (26. pants).

Izīrētājam ir tiesības izbeigt īres līgumu, ja ir iestājies, kāds no Dzīvojamo telpu īres likumā noteiktajiem izbeigšanas pamatiem:

  • ja tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi (22. pants);
  • ja bez izīrētāja piekrišanas telpās dzīvo līgumā neparedzētas personas (23. pants);
  • ja īrnieks nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu un citus ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus (24. pants);
  • ja dzīvojamā māja tiek nojaukta vai tās turpmākai ekspluatācijai ir nepieciešama pārbūve vai atjaunošana un to nevar veikt, ja īrnieks lieto telpas (25. pants).

Dzīvojamo telpu īres likuma Pārejas noteikumu 4. punkts noteic, ka dzīvojamās telpas īres līgumi, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuru darbība turpinās pēc šā likuma spēkā stāšanās, izīrētājam un īrniekam vienojoties, grozāmi atbilstoši šā likuma 8. panta pirmās daļas noteikumiem ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par šiem noteikumiem, strīdu izšķir tiesa un šāda prasība ir ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Dzīvojamo telpu īres likuma Pārejas noteikumu 5. punkts nosaka: ja dzīvojamās telpas īres līgums ir noslēgts līdz 2021. gada 30. aprīlim, tā darbība turpinās pēc šā likuma spēkā stāšanās, šajā līgumā nav norādīts termiņš, uz kādu dzīvojamā telpa izīrēta, un izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par turpmāku dzīvojamās telpas īres līguma termiņu, tiesa to nosaka pēc sava ieskata uz laiku, kas nepārsniedz 10 gadus, bet ne ilgāku kā līdz 2036. gada 31. decembrim. Tādu dzīvojamās telpas īres līgumu termiņš, kuri līdz 2026. gada 31. decembrim nav grozīti vai par kuriem līdz 2026. gada 31. decembrim nav celta prasība tiesā, ir 2036. gada 31. decembris.

Iepriekš minētais nozīmē – ja īrnieks un izīrētājs šādā situācijā savstarpēji nevar vienoties, tad strīds ir izšķirams tiesā.

Tomēr Dzīvojamo telpu īres likuma 8. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īres līguma noteikumus var grozīt, izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties.

Tas nozīmē: lai izvairītos no strīdu risināšanas tiesā, jums un īrniekam ir jāmēģina savstarpēji vienoties (t.sk. vienošanos noformējot rakstveidā) par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un faktisko īres attiecību izbeigšanu. Ja abas puses ir gatavas sadarboties, tad arī varat vienoties par nosacījumiem, kas apmierina abas puses (piemēram, noslēgt vienošanos par konkrētu īres līguma termiņu).

Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta pirmā daļa paredz, ka īrnieks par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu ir brīdināms vismaz vienu mēnesi iepriekš.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas