E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29488
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā tiek noteiktas kopīpašuma atsevišķās lietošanas tiesības

J
jautā:
20. maijā, 2023
Kaspars

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, māja ir jaukta statusa kopīpašums. Pirms nepilniem trijiem gadiem pie mājas tika veikti labiekārtošanas darbi, uzstādītas ceļa zīmes ar papildzīmēm, kuras noteic, ka novietot automašīnu stāvēšanai ir iespējams tikai ar namu pārvaldes izsniegtām caurlaidēm. Ar nosacījumu, ka viena caurlaide uz vienu dzīvokli. Katram nama dzīvokļa īpašniekam tika izsniegta caurlaide. Viss bija kārtībā līdz brīdim, kad mājas vecākais nolēma iesniegt kolektīvo iesniegumu namu pārvaldē, lai caurlaidēs tiktu norādīts transporta reģistrācijas numurs un transportlīdzekļa modelis. Nama iedzīvotāji nobalsoja 55% par, 19% pret, 26% nepiedalījās parakstu vākšanā. Un šobrīd sanāk tā: ja dzīvokļa īpašnieks uzrāda transportlīdzekļa tehnisko pasi, tad viņam tiek izsniegta caurlaide, caurlaidē tiek norādīts dzīvokļa numurs, transportlīdzekļa reģistrācijas numurs un marka. Bet man un vairākiem nama iedzīvotājiem nav transportlīdzekļa, taču pie manis atbrauc ciemos viesi (mamma, brālis, vecvecāki, draugi), agrāk es varēju iedot caurlaidi un mani viesi varēja transportlīdzekli novietot stāvēšanai nama pagalmā. Biju vērsies namu pārvaldē, kur man atbildēja, lai izvēlos vienu transportlīdzekli un uz tā reģistrācijas numura tiks izrakstīta caurlaide. Sasutuši ir arī iedzīvotāji, kuriem ir divas automašīnas, viņiem jāizvēlas viena automašīna, kuru novietot stāvēšanai mājas pagalmā Kaut arī iepriekš varēja izmantot jebkuru automašīnu, vienīgais nosacījums bija novietot automašīnā caurlaidi. Es uzskatu, ka 55% dzīvokļu īpašnieku liedz tiesības izmantot stāvvietu tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem nav automašīnu, un tiem, kuriem ir vairākas automašīnas. ierobežo viņu tiesības novietot stāvlaukumā to automašīnu, kuru viņi vēlas. Tāpat, izsniedzot atļaujas, tiek reģistrēti personu dati, vārds, uzvārds, dzīvokļa numurs, automašīnas marka, reģistrācijas numurs. Uz jautājumu, kas atbild par personu datiem un kas tos uzglabā, neviens man atbildēt nespēja. Kā rīkoties šajā situācijā, lai visiem būtu vienlīdzīgas tiesības lietot stāvlaukumu?

A
atbild:
05. jūnijā, 2023

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otro daļu vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par:

2) kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā.

Lai šāds lēmums būtu pieņemts tiesiski un tas kļūtu saistošs visiem īpašniekiem, ir nepieciešams, lai “par” nobalsotu vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Ņemot vērā minēto, ja lēmums ir pieņemts ar 55% balsīm, tad tas ir pretrunā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto lēmumu pieņemšanas procedūru un nepieciešamo kvorumu, līdz ar to atzīstams par spēkā neesošu.

Ja nepastāv tiesisks pamats fizisko personu personas datu apstrādē (ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav pieņēmusi šādu lēmumu), tad par patstāvīgu datu apstrādes pārzini Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 24. panta izpratnē ir uzskatāms pārvaldnieks; viņš ir atbildīgs par prettiesiskām darbībām datu apstrādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas