E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25064
Lasīšanai: 4 minūtes
1
5
1
5

Darbiniecei, tostarp grūtniecei, nav jāraksta uzteikums pret pašas gribu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Una

Labdien! Vēlos jūsu konsultāciju. Ja no viena dekrēta pāriet otrā, vārdu sakot, neatgriežas darbā, bet pāriet otrā dekrētā, vai darba devējs var palūgt rakstīt atlūgumu? Par savu darba devēju man ir šaubas: viņai nepatīk, ja ņem slimības lapas, kā arī, uzzinot, ka viens darbinieks ilgstoši slimos un kārto invaliditātes grupu, palūdza uzrakstīt viņam atlūgumu. Ja es rakstu atlūgumu, man taču pazūd nauda: vecāku pabalsts, vai ne? Kur vērsties, ja darba devējs, uzzinot, ka darbinieks dodas otrā dekrētā, lūdz rakstīt atlūgumu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Darbiniekam nav jāpakļaujas darba devēja izteikumiem par uzteikuma iesniegšanu atbilstoši Darba likuma (DL) 100. pantam. Uzteikt vai neuzteikt darba tiesiskās attiecības, pamatojoties uz savu iniciatīvu, ir darbinieka izvēle.

Darba likums dod tiesības darba devējam izbeigt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku, ievērojot DL noteikto – atbilstoši DL 101. pantam (darba devēja uzteikums), kā arī puses var vienoties par darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz DL 114. pantu (pušu vienošanās).

Darba likuma 109. panta pirmā daļa noteic, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Ja darba devējs uzstāj, ka darbiniekam jāizbeidz darba attiecības pēc savas iniciatīvas, tad darbinieks ir tiesīgs vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākās eksperte  Ilze  Paleja skaidro: “Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu VSAA nosaka, ja ir izpildīts nosacījums par kvalifikācijas periodu (jeb minimālais sociālās apdrošināšanas periods), tas ir, sociālās apdrošināšanas iemaksām maternitātes un vecāku apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā dienai, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam; datums, no kura piešķir pabalstu, – vecāku pabalstam), vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Sievietei, kas atrodas BKA, par attiecīgo periodu sociālās apdrošināšanas iemaksas veic valsts.

Atsevišķos gadījumos maternitātes pabalstu var saņemt  sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, ja viņa ir:

  • zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma;
  • zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesības turpināt saņemt piešķirto maternitātes pabalstu ir arī tad, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss zaudēts grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā. Ja ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.”

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas