E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25061
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Īpašuma iegūšanas nosacījumi Krievijas pilsonim

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2021
Olga

Labdien! Mans vīrs ir Krievijas pilsonis ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā. Vai viņam ir tiesības iegūt īpašumā zemesgabalu, dārzu kooperatīvā (Jāņupē, Olaines novads, Olaines pagasts), kas paredzēts apbūvei?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 28. pantā ir minēti darījums subjekti, kas var iegūt īpašumā zemi.

Minētā panta ceturtā daļa noteic, ka darījumu subjekti, kuri nav minēti šā panta pirmajā daļā, zemi var iegūt īpašumā, ievērojot šā likuma 29. pantā noteiktos ierobežojumus un 30. pantā noteiktajā kārtībā (tostarp likuma normas attiecas uz Krievijas Federācijas pilsoņiem ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām Latvijā).

Likuma 30. pants paredz, ka šā likuma 28. panta ceturtajā daļā minētās personas (izņemot nepilsoņus), kas vēlas iegūt zemi īpašumā, vai valsts īpašumu privatizāciju veicošā institūcija, ja tā veic zemes privatizāciju, vai valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”, ja tā veic valsts zemes atsavināšanu, iesniedz iesniegumu tā novada domei, kuras teritorijā atrodas attiecīgā zeme. Iesniegumā norāda šīs zemes turpmākās izmantošanas mērķi. Iesniegumam pievienojams darījuma akta (parakstīts pirkuma līgums) noraksts, izņemot gadījumus, kad zemes privatizāciju veic valsts īpašumu privatizāciju veicošā institūcija vai valsts zemes atsavināšanu: valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”.

Novada dome izskata iesniegumu. Ja zemes turpmākās izmantošanas mērķis, kas norādīts iesniegumā, nav pretrunā ar novada pašvaldības teritorijas plānojumu vai lokālplānojumu un ir ievēroti šā likuma 29. pantā minētie ierobežojumi, novada dome 20 dienu laikā dod piekrišanu zemes iegūšanai īpašumā. Piekrišana noformējama izziņas veidā, kuru paraksta novada domes priekšsēdētājs. Izziņā norādāms arī darījuma rezultātā īpašumā iegūstamās zemes izmantošanas mērķis. Darījuma akts ir derīgs ierakstīšanai zemesgrāmatā tikai tad, ja tam pievienota minētā izziņa. Piekrišanas atteikumu darījuma pusēm ir tiesības pārsūdzēt tiesā.

Tātad personai ir jāvēršas Olaines novada domē ar attiecīgu iesniegumu, iesniegumā norādot zemes turpmākās izmantošanas mērķi, kā arī klāt jāpievieno pušu parakstīts pirkuma līgums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas