E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24977
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Piemaksu izmaksa saņēmēja nāves gadījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2021
Inita

Labdien! Strādāju ģimenes ārsta privātpraksē par ārsta palīgu. Valstī noteikts, ka mediķi un citi Covid-19 ierobežošanā iesaistītie darbinieki turpinās saņemt piemaksas līdz gada beigām. Daļu summas valdība apstiprināja novirzīšanu piemaksām novembrim, savukārt atlikusī summa iestādēm tiks nodrošināta 2022. gadā. Tā kā realitātē piemaksas saņemu ar divu mēnešu nobīdi, jo pēdējā saņemtā piemaksa par šī gada oktobri tika ieskaitīta novembrī, par novembri nav saņemts nekas, rodas jautājums: kam tiks izmaksāta valsts piešķirtā piemaksa, ja pēkšņi iestāsies mana nāve? Vai šī neizmaksātā piemaksa paliks darba devējam, kuram tomēr ir jāatskaitās par izmaksāto, bet reāli izmaksā, kad vēlas, vai šī piemaksa paliks “valstij”, vai tomēr uz nelaiķa nopelnīto, bet nesaņemto var pieteikties I pakāpes radinieki? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Jā, jāizmaksā gan darba alga, gan neizmantotā aprēķina kompensācija. Darba devējam visas summas, kas būtu šim darbiniekam izmaksājamas, ir jāieskaita darbinieka bankas kontā.

To pamato Eiropas Savienības Tiesas (EST) 2014. gada 12. jūnija spriedums lietā “C-118/13 Bollacke “Darbinieka nāve neizslēdz tā tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu””. EST konstatēja, ka, izbeidzoties darba tiesiskajām attiecībām, darbiniekam ir tiesības uz finansiālu atlīdzību par neizmantoto atvaļinājumu, pat ja tam visu vai daļu references laikposmu bijusi pārejoša darbnespēja. Tālāk EST analizēja, vai fakts, ka darba tiesisko attiecību izbeigšanās pamats ir darbinieka nāve, var liegt tiesībām uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu pāriet tiesībās uz finansiālu atlīdzību.

EST norādīja, ka Direktīvas 2003/88 7. panta 2. punktā ir paredzēti tikai divi nosacījumi – darba attiecību izbeigšanās un neizmantots ikgadējais atvaļinājums. Savukārt finansiālā atlīdzība par neizmantotu atvaļinājumu darbinieka nāves gadījumā nodrošina šo tiesību lietderīgo iedarbību. Tieši tāpēc ikgadējā atvaļinājuma atlīdzināšanas pienākums nevar beigties ar darbinieka nāvi, pretējā gadījumā “kāds nejaušs notikums, kuru nevar ietekmēt nedz darba ņēmējs, nedz darba devējs, ar atpakaļejošu spēku radītu pilnīgi plašu tiesību uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu, kuras ir paredzētas Direktīvā 2003/88/EK, zudumu” (Bollacke.docx).

Ja deklarācijas iesniedzējs ir nomiris, pirms saņēmis nodokļu atmaksu, tā netiek atmaksāta uz mirušās personas konta numuru. Nodokļa atmaksu var saņemt mirušās personas oficiāli ieceltais mantinieks, kuram mantojuma masā ir iekļauta šī nodokļu pārmaksa un mantojuma apliecībā ir ierakstīta konkrētā nodokļa summa, kuru mantinieks ir mantojis. Mantiniekam ir jāiesniedz VID iesniegums un jāpievieno mantojuma apliecība.

Savukārt, ja deklarācijā ir iekļauti mirušā ģimenes locekļa attaisnotie izdevumi, tad atmaksa tiek veikta deklarācijas iesniedzējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas