E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24712
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Kā var izmantot pensiju 2. līmeņa kapitālu, ja vecuma pensiju jau saņem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2021
Anna

Labdien! Ļoti lūdzu palīdzēt man saprast, ko darīt, lai nekļūdītos un pareizi visu noformētu. Līdz mēneša beigām man jāizlemj, ko darīt ar 2. līmeņa pensiju. Vēlos to pilnīgi novēlēt dēlam, bet baidos kļūdīties, jo laikam vecuma dēļ vairs nevaru saprast likumu skaidrošanu. Paskatījos, tādu jautājumu it kā nav, tāpēc uzdrošinājos pajautāt. Kā man rīkoties, kur vispirms jāvēršas? Pie notāra? Doties uz banku? Par iesniegumu VSAA es zinu. Paldies.

A
atbild:
15. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Vindele, Fondēto pensiju shēmas administrēšanas daļas vadošā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai sniegtu iespējami precīzāku atbildi, būtu nepieciešama nedaudz plašāka informācija par konkrēto situāciju, būtu jāzina, vai jūs saņemat vecuma pensiju vai vēl nesaņemat.

VSAA Fondēto pensiju shēmas administrēšanas daļas vadošā eksperte  Ilze Vindele norāda: “Ņemot vērā jautājumā minēto, ka izvēle par pensiju 2. līmeņa kapitāla izmantošanu jāizdara līdz 30.11.2021., varam secināt, ka persona ir vecuma pensijas saņēmēja, kura nav izmantojusi savu pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu.

Šajā gadījumā viņai ir divas izvēles:

  • pievienot vecuma pensijai;
  • noslēgt mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Ja tiks izvēlēts mūža pensijas apdrošināšanas līgums, tad persona var norādīt šajā līgumā arī labuma guvēju. Labuma guvēju var norādīt, izvēloties garantēto periodu līdz pat 20 gadiem. Un, ja persona (līguma slēdzējs) šo 20 gadu laikā nomirs, tad atlikušo periodu izmaksu saņems jau labuma guvējs atbilstoši noslēgtajam līgumam.

Lai izmantotu savu pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu, personai ir jāiesniedz VSAA iesniegums par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu, kur ir atzīmēta izvēle.”

Informācija par mūža pensijas apdrošināšanas polises iegādi, izmantojot pensiju 2. līmeņa kapitālu, ir izklāstīta VSAA vietnē. Tajā ir arī informācija par trim apdrošināšanas sabiedrībām, kas šādu līgumu piedāvā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas