E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24625
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Publisko objektu fotografēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2021
Jānis Sērdienis

Vai komerciālos nolūkos bez atļaujas var fotografēt valsts un pašvaldību nekustāmo īpašumu (ēkas, cilvēkiem paredzētās atpūtas vietas, bērnu laukumus, bākas, molu, infrastruktūru, utt.)?

A
atbild:
10. novembrī, 2021

Šajā sakarā ir jāmin dažādi aspekti. Fotografēt valsts un pašvaldību objektus (piem., ēkas un būves) ir atļauts. Taču, ja fotoattēlā, kuru tālāk grasāties publicēt komerciālos nolūkos, būs attēlotas fiziskas personas (cilvēki), tad šādu datu publiskošanā ir jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 normas, t. i., regulas 6. pants (datu apstrādes tiesiskais pamats). Bet attiecībā uz vides objektu fotografēšanu normatīvajos aktos var būt noteikti arī atsevišķi ierobežojumi, piemēram, Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumu Nr. 508 “Kritiskās infrastruktūras, tajā skaitā Eiropas kritiskās infrastruktūras, apzināšanas, drošības pasākumu un darbības nepārtrauktības plānošanas un īstenošanas kārtība” 36. punkts nosaka: bez saskaņošanas ar A, B un C kategorijas kritiskās infrastruktūras vai Eiropas kritiskās infrastruktūras objekta īpašnieku vai tiesisko valdītāju aizliegts veikt tā filmēšanu, fotografēšanu vai jebkāda cita veida dokumentēšanu, ja pie attiecīgā kritiskās infrastruktūras vai Eiropas kritiskās infrastruktūras objekta novietota informatīva norāde “BEZ SASKAŅOŠANAS FOTOGRAFĒT, FILMĒT AIZLIEGTS” (3. pielikums).

Ēku iekštelpu fotografēšana vai filmēšana var tikt veikta saskaņā ar ēkas (objekta) valdītāja norādēm. Piemēram, saskaņā ar objekta valdītāja atļauju, ievērojot minētos priekšnosacījumus par fizisko personu datu apstrādi un telpās izvietotās zīmes (par foto/video fiksācijas aizliegumu). 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas