E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24512
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai pašnodarbinātais var saņemt slimības pabalstu slima bērna kopšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2021
Uldis

Labdien! Esmu tēvs bērnam, kurš apmeklē pirmskolas izglītības iestādi. Bērns ir slims un nevar doties uz pirmskolas izglītības iestādi. Bērna māte ir atgriezusies darba vietā un nevar palikt mājās, un pieskatīt bērnu slimošanas laikā. Vai un kā es, būdams pašnodarbināta persona, varu saņemt slimības lapu, lai paliktu mājās ar bērnu un viņu pieskatītu, kamēr bērns ir slims?

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības pabalstu var saņemt arī bērna vecāks, kurš ir pašnodarbinātais, ja tas slima bērna kopšanas dēļ zaudē ienākumus, un kuram ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai.

Slimības pabalstu var saņemt tikai tad, ja pašnodarbinātais ir veicis obligātās iemaksas, maksājot pilnu likmi (31,07%), jo tādējādi ir apdrošināšana arī slimības gadījumam. Pašnodarbinātajiem, kuriem ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz 500 eiro, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (piemērojot pilno jeb vispārējo likmi 31,07%) vismaz no 500 eiro par katru mēnesi, kurā ir šādi ienākumi. Šī likme ietver pensiju, maternitātes, slimības, invaliditātes, vecāku un veselības apdrošināšanu.

Ja saslimis bērns, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slimības pabalstu izmaksā no pirmās saslimšanas dienas.

Lai saņemtu slimības pabalstu, pēc tam, kad ārsts noslēdzis darbnespējas lapu B, nepieciešams iesniegums VSAA, ko visērtāk iesniegt elektroniski portālā latvija.lv, izvēloties e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas