E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24509
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai var reģistrēt saimniecisko darbību BKA laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2021
JOLANTA

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā savā darbavietā. Vai šajā laikā ir atļauts reģistrēt saimniecisko darbību un kļūt par pašnodarbināto? Vai par to kaut kā īpaši ir jāinformē darbavieta? Vai saimniecisko darbību ir pieļaujams reģistrēt vairākās jomās (2—3)? Kādi maksājumi jāveic, ja pirmajā ceturksnī nav plānots sasniegt minimālo iemaksu objektu (500 eiro mēnesī)? Paldies, jau iepriekš! Jolanta

A
atbild:
27. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības un ierobežojumus uz blakus darbu nosaka Darba likuma 91. un 92. pants. Darba devējs darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi. Un darba līgumā var būt norāde, ka tiesības strādāt blakus darbu ir jāsaskaņo ar darba devēju.

Blakus darba saskaņošana parasti nozīmē sniegt darba devējam informāciju, kurā uzņēmumā tiks veikts blakus darbs, kādi būs paredzamie darba pienākumi. Darba devējam ir jāpārliecinās, vai darbs pie cita darba devēja neveidos interešu konflikta situāciju, kas viņam var kaitēt un atstāt negatīvu ietekmi uz uzņēmuma darbību.

Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējot saimniecisko darbību, norāda pamatdarbības veidu un papildu darbības veidus atbilstoši Saimnieciskās darbības statistiskajai klasifikācijai Eiropas Kopienā (NACE 2. red.)

NACE 2. red. kodu klasifikators atrodams Centrālās statistikas pārvaldes ārējā tīmekļa vietnē https://www.csp.gov.lv/lv/klasifikacija/nace.

Nodokļu maksātāji informāciju par savu pamatdarbības un papildu darbības veidu iesniedz, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Saimnieciskās darbības veicējam jāmaksā nodokļi kā pašnodarbinātajam.

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 500 eiro, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas jāveic 10% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Ja pēc saimnieciskās darbības uzsākšanas ceturksnī paredzami par 500 eiro mazāki ienākumi mēnesī, vienlaikus ar saimnieciskās darbības reģistrāciju VID jāiesniedz iesnieguma prognoze par to, lai netiktu aprēķinātas papildu maksājamās iemaksas līdz valstī noteiktās minimālās algas apmēram.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas