E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24488
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja kopīpašumā aizmūrē skursteni

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2021
lolita

Labdien! Dzīvojam kopīpašumā, kaimiņš, kuram nav skursteņa, ir izdomājis, ka mums tas otrajā stāvā nedrīkst būt, pēc savas iniciatīvas aizmūrēja to ciet. Vai to var uzskatīt par īpašumā bojāšanu un celt prasību tiesā?

A
atbild:
19. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1068. pants nosaka: rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kautkādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesības protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumu Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” nosaka ugunsdrošības prasības, kas fiziskajām un juridiskajām personām jāievēro, lai novērstu un sekmīgi dzēstu ugunsgrēkus, kā arī mazinātu to sekas neatkarīgi no objekta īpašuma formas un atrašanās vietas.

Ieteiktu ar iesniegumu par skursteņa aizmūrēšanu griezties administratīvajā teritorijā esošajā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) teritoriālajā struktūrvienībā ar lūgumu veikt ugunsdrošības pārbaudi, norādot konkrētu objekta adresi un kontaktinformāciju. Iesniegumu var iesniegt arī elektroniskā veidā, ja tas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir parakstīts ar elektronisko parakstu. VUGD struktūrvienību kontaktinformācija atrodama VUGD tīmekļvietnē šeit.

Rakstveida iesniegumu, kas noformēts Iesnieguma likumā paredzētajā kārtībā, VUGD var iesniegt:

  • nosūtot pa pastu uz teritoriālās struktūrvienības adresi;
  • nosūtot uz teritoriālās struktūrvienības e-pastu, ja iesniegums normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir parakstīts ar elektronisko parakstu;
  • klātienē (darba dienās);
  • portālā www.latvija.lv.

Pēc iesnieguma izskatīšanas atbildīgā VUGD amatpersona organizēs ugunsdrošības pārbaudi jūsu norādītajā adresē.

Par patvaļīgu būvniecību var ziņot arī vietējās pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas