E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24400
Lasīšanai: 5 minūtes

Kapitāla nodokļa piemērošana, atsavinot dāvinājumā saņemtu īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2021
madara

Labdien! Man ir jautājums par nekustamā īpašuma pārdošanu un to, kāds būtu aprēķināmais nodoklis. 2012. gadā tika iegādāts dzīvoklis par 20 000 latiem, uz mana vīra vārda, abi bijām dzīvoklī deklarēti kopš 2012. gada. Tika ņemti kredīti dzīvokļa labiekārtošanai, kredīta ņēmējs vīrs, es – galvotāja. 2020. gada oktobrī ar vīru šķīrām laulību, bet 2020. gada septembrī vienojāmies, ka viņš man un bērniem dzīvokli uzdāvina, tika noslēgts dāvinājuma līgums. Tā kā kredīta slogs man kļuva par lielu, dzīvokli 2021. gada augustā pārdevu par 87 000 eiro un vietā iegādājos neremontētu dzīvokli par 45 000, bez mēbelēm un virtuves iekārtām, tika nomaksāti hipotekārie kredīti un pārējā nauda ieguldīta remontdarbos. Kā tiks aprēķināts nodoklis? Vai pārdotais dzīvoklis neskaitījās ar vīru kopīpašums jau no 2012. gada, ja to kopā iegādājāmies un tajā bijām deklarēti gandrīz 10 gadus? Šobrīd esmu nesaprašanā, kas tiek uzskatīts par ienākumiem, jo no 87 000 esmu nomaksājusi hipotēku – aptuveni 19 000 (kuru ņēmām gan dzīvokļa iegādei, gan labiekārtošanai), iegādājusies dzīvokli – 45 000, visa dokumentācija izmaksāja ap 1000 un pārējie 22 000 šobrīd tiek ieguldīti jaunā dzīvokļa labiekārtošanā.

A
atbild:
11. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Pārdodot īpašumu, nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja vienīgā pārdotā nekustamā īpašuma vietā iegādājas citu īpašumu un ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums no pārdotā īpašuma, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Iegādes vērtība (attiecas uz pārdoto nekustamo īpašumu):

  • Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata dāvinājuma līgumā norādīto vērtību, kas nav lielāka par tā atsavināšanas cenu.
  • Ja nekustamais īpašums nopirkts par kredītlīdzekļiem, tad īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī samaksātos procentu maksājumus par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.
  • Ieguldījums nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu (piem., nomainīti logi, durvis, bet tā nav labiekārtošana, piemēram, ar mēbelēm).
  • Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

Lai noskaidrotu, vai un kādā apmērā ir jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma, kādus kritērijus šajā gadījumā piemēros iegādes vērtības noteikšanā, pamatojoties uz darījumu secību un likumā noteikto, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas