E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24257
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā pasargāt sevi un bērnu no vardarbīga partnera

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2021
Indra

Labdien! Ar savu, nu jau bijušo draugu, bijām kopā trīs gadus, šobrīd mums ir teju pusgadu vecs dēls. Pirms nepilna mēneša draugs ar mani fiziski izrēķinājās, trīs dienas vēlāk ar dēlu pametu kopīgo dzīvesvietu. Lai arī pret dēlu viņš nav pacēlis roku, baidos arī par viņu. Privāti esam vienojušies par dalītu atbildību, tomēr komunikācija ir saspringta, un no viņa puses nav arī izpratnes par laicīgu ierašanos. Vai man tādā situācijā ir pamats pieprasīt atsevišķas aizgādnības piešķiršanu arī tad, ja vardarbība bijusi vērsta tikai pret mani, bet ne pret mazo? Indra

A
atbild:
29. oktobrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Ja personai ir nodarīti miesas bojājumi, persona ir tiesīga vērsties policijā ar iesniegumu, lūdzot uzsākt kriminālprocesu un atzīt personu par cietušo.

Tāpat saskaņā ar likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas 101. punktu policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības, ja pastāv tūlītēji draudi, ka persona, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, var nodarīt kaitējumu šajā mājoklī pastāvīgi dzīvojošas personas (turpmāk — aizsargājamā persona) dzīvībai, brīvībai vai veselībai, uz rakstveida pieteikuma pamata pieņemt lēmumu, kas uzliek par pienākumu pilngadīgai personai, kura rada draudus, atstāt mājokli, kurā pastāvīgi dzīvo aizsargājamā persona, neatgriezties un neuzturēties šajā mājoklī un tā tuvumā (turpmāk — policijas lēmums par nošķiršanu) tuvāk par lēmumā noteikto attālumu uz laiku līdz astoņām dienām no lēmuma pieņemšanas brīža. Policijas lēmumā par nošķiršanu var noteikt arī aizliegumu personai, kas rada draudus, kontaktēties ar aizsargājamo personu.

Persona arī ir tiesīga vērsties tiesā ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, tajā norādot konkrētus pagaidu aizsardzības līdzekļus. Tie var būt: pienākums atbildētājam atstāt mājokli, kurā pastāvīgi dzīvo prasītājs, un aizliegums atgriezties un uzturēties tajā; aizliegums atbildētājam atrasties mājoklim, kurā pastāvīgi dzīvo prasītājs, tuvāk par tiesas lēmumā par pagaidu aizsardzību pret vardarbību minēto attālumu; aizliegums atbildētājam uzturēties noteiktās vietās; aizliegums atbildētājam satikties ar prasītāju un uzturēt ar to fizisku vai vizuālu saskari; aizliegums atbildētājam jebkurā veidā sazināties ar prasītāju; aizliegums atbildētājam, izmantojot citu personu starpniecību, organizēt satikšanos vai jebkāda veida sazināšanos ar prasītāju; aizliegums atbildētājam izmantot prasītāja personas datus un citi.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.44 pantu, pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var iesniegt: laulātie vai bijušie laulātie; personas, starp kurām pastāv bērnu un vecāku attiecības, pastāv vai ir pastāvējušas aizbildnības vai citas ārpusģimenes aprūpes attiecības; personas, starp kurām pastāv radniecības vai svainības attiecības; personas, kas dzīvo vai dzīvojušas vienā mājsaimniecībā; personas, kurām ir vai ir gaidāms kopīgs bērns, neatkarīgi no tā, vai šīs personas kādreiz bijušas laulībā vai kādreiz dzīvojušas kopā; personas, starp kurām pastāv vai ir pastāvējušas tuvas personiskās vai intīmas attiecības.

Vairāk par pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var izlasīt LV portāla publicētajā skaidrojumā “Vardarbība ģimenē – ko der zināt cietušajam (II)” šeit.

Par atsevišķu aizgādību – personai pašai, balstoties uz viņai zināmiem faktiskajiem apstākļiem, ir jālemj, vai konkrētajā gadījumā ir pamats risināt jautājumu par atsevišķu aizgādību, vai tas ir bērna interesēs. Civillikuma 178.1 panta pirmā daļa nosaka, ka tam vecākam, kura atsevišķā aizgādībā atrodas bērns, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi. Tas nozīmē, ka par jautājumiem, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, var lemt viens vecāks, nenoskaidrojot otra vecāka viedokli.

Ja persona vēlas, lai tiktu nodibināta atsevišķa aizgādība, sākumā ir jāpārbauda, vai bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Par atsevišķas aizgādības nodibināšanu ir iespējams lasīt LV portāla publicētajā atbildē uz līdzīgu jautājumu šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas