E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24025
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Mācību atvaļinājuma piešķiršana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2021
Jeļena

Labdien! Pavasarī man ir paredzēts izstrādāt un aizstāvēt maģistra darbu, kā arī jūnijā tiek plānots valsts pārbaudījums. Vai man ir tiesības saņemt mācību atvaļinājumu diplomdarba izstrādei un vēl vienu mācību atvaļinājumu valsts pārbaudījumam? Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 157. panta otrajai daļai darbiniekam valsts pārbaudījuma kārtošanai vai diplomdarba izstrādāšanai un aizstāvēšanai piešķir 20 darba dienas ilgu mācību atvaļinājumu ar darba algas saglabāšanu vai bez tās. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, mācību atvaļinājumu piešķir, izmaksājot vidējo izpeļņu vai neizmaksājot to.

Likums paredz pienākumu darba devējam obligāti piešķirt darbiniekam mācību atvaļinājumu kopumā 20 darba dienu apmērā vai nu valsts eksāmenu kārtošanai, vai diplomdarba/bakalaura darba/maģistra darba izstrādei. Likumā nav noteikts, ka viss mācību atvaļinājums ir izmantojams vienā reizē, darbiniekam ir tiesības prasīt šī mācību atvaļinājuma sadalīšanu pa daļām. Tāpat likumā nav noteikts termiņš, kādā darbiniekam iesniedzams iesniegums par mācību atvaļinājuma piešķiršanu. Tomēr to vajadzētu izdarīt saprātīgā termiņā.

Kas attiecas uz darba samaksu mācību atvaļinājuma laikā, likums nenosaka obligātu pienākumu darba devējam to saglabāt. Tāpat ir jārēķinās, ka darba devējam ir tiesības prasīt apliecinājumu – izziņu no mācību iestādes, piemēram, par noslēguma pārbaudījumu laiku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas